Nyomás a politikai döntéshozókra?

Kampányfinanszírozás: kódolt korrupció

Rövidebb kampányidőszakot, több, de átláthatóbb állami támogatást a pártoknak, a mostaninál sokkal szigorúbb ellenőrzést - a jelenleg átláthatatlan hazai kampányfinanszírozási rendszer rendbetétele érdekében kívánnak nyomást gyakorolni a politikai döntéshozókra a Freedom House (FH) és a Transparency International (TI) nemzetközi civil korrupcióellenes szervezetek.

2009.05.02 11:03Népszabadság Online

- Amíg a törvényhozó nem teremt tiszta viszonyokat, addig bármilyen további antikorrupciós fellépése sem lehet hiteles - Hack Péter jogász, a TI tanácsadója így próbálta ráébreszteni a pártokat: a saját érdekük is a kampányfinanszírozás rendezése. Szerinte súlyos hibát követnek el a pártok, amikor - immár tíz éve - titkos tárgyalásokon próbálják rendezni a kérdést. Hack szerint már az első (1989-es) pártfinanszírozási törvény rossz pályára helyezte az ügyet: sem a pénzgyűjtést, sem a pénzköltést nem korlátozta.

Az 1992-es, a költségvetési szervektől, az állami vállalatoktól származó kampánytámogatásokat tiltó szabályozás sem bizonyult elegendőnek, miként az 1997-ben bevezetett, jelöltenként egymilló (azaz az országos listát állító pártonként 386 millió) forintos kampánytámogatási korlát sem volt reális - és az összeg azóta sem változott. A költéseket továbbra sem korlátozták, amivel a döntéshozó tovább súlyosbította a helyzetet. A pártok viszont egyre többet és többet költenek kampányra: Molnár Bálint, a Freedom House Europe igazgatóhelyettese szerint a 2006-os kampányban csak reklámra 7,3 milliárd forintot fordítottak - a bevallott 1,5 milliárd helyett.

Az elmúlt években történt politikusi autófeltöréses esetek fényében érdekes megállapítást tett az ÁSZ vezetője, amikor azt hozta fel példaként: megtörténhet, hogy valaki rendőrségi okirattal igazolja, hogy az autójából ellopják a dokumentumokat, ezért "sajnos" nem tudja igazolni a kampányszámlákat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.