Nem lesz gazdasági miniszter

Kartellezési ügyben sáros? Vahl Tamás visszalép!

Visszalépett Vahl Tamás a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszteri jelöltségtől - jelentette be Podolák György, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke csütörtökön a bizottsági ülés elején.

2009.04.16 10:00MTI

Podolák György elmondta: az ülés előtt Vahl Tamás arról tájékoztatta, hogy a személyét ért erőteljes médiatámadások miatt visszalép a jelöltségtől, mert nem akarja akadályozni az új kormányt hatékony működésében. Horváth Csaba MSZP-s képviselő az ülés után az MTI-nek elmondta: Vahl Tamás emberileg és szakmailag korrekt döntést hozott, hiszen munkáját nagy mértékben akadályozta volna, ha személyét naponta támadások érik.

A gazdasági bizottság tagja hozzátette: ez komoly terhet jelentett volna a kormányzatnak is.

A bizottság elnöke azt is elmondta: Vahl Tamás döntését a Bajnai Gordon miniszterelnökkel történt személyes beszélgetés alapján hozta meg. Hozzátette: a miniszterelnök arra kérte, jelentse be, hogy a miniszteri pozícióba rendkívül rövid idő alatt új személyt fog jelölni.

A Transparency International Magyarország levélben hívta fel Bajnai Gordon figyelmét arra, hogy a gazdasági tárca várományosa által korábban vezetett cég kartellezési ügyben volt érintett; a szervezet a miniszterelnöknek írt levelet szerdán juttatta el az MTI-hez.

A Magyar Nemzet szerdai beszámolója szerint több alkalommal is kartellezésben találta vétkesnek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az elmúlt években azt az informatikai céget - az SAP Hungaryt -, amelyet az érintett vizsgálatok idején Vahl Tamás, a Bajnai-kormány gazdasági miniszterjelöltje vezetett. Másfél milliárd forint bírságot szabtak ki 2004-ben az IBM-re, az SAP-ra és az ISH Kft.-re, amiért kartellbe tömörülve nyerték meg egyetemek informatikai közbeszerzéseit.

Az Index azt írta: az SAP-nak 690 millió forint bírságot kellett kifizetnie. Ekkor - a Magyar Nemzet szerint - öt, összesen nettó 13 milliárd forint értékű projektet nyert az SAP és két társa. A GVH megállapította, hogy a cégek összejátszottak egymással annak érdekében, hogy együtt nyerjék el a tendereket, és erről titkos megállapodást is kötöttek.

Az SAP-nak Vahl Tamás irányítása alatt, az információk szerint, nem ez volt az egyetlen kartellezős ügye: szintén bíróságig jutott - és alig fél éve zárult le - az az ügy, amelyben a GVH az SAP-t és a Synergont marasztalta el, igaz, lényegesen kisebb összegekkel. Ekkor egy, a győri önkormányzat által kiírt pályázat esetében bizonyosodott be a kartellezés, majd pedig ugyanez derült ki egy, a Paksi Atomerőmű által kiírt pályázaton is.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt.-nek Vahl Tamás abban az időben volt üzletfejlesztési igazgatója, amikor tavaly tavasszal kirobbant a milliárdos tanácsadói botrány a BKV-nál. A közlekedési társaság összesen nyolc szerződést kötött az AAM Zrt.-vel 2,5 milliárd forint keretösszegben, öt éves időszakra. Vitézy Dávid, a BKV felügyelő bizottságának tagja arra emlékeztetett a lapban, hogy egy belső vizsgálat során a tanácsadók semmivel nem tudták igazolni, hogy bármilyen munkát is végeztek volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.