Lehet a jelötnek kettős állampolgársága?

Egy másik bajusz: Takács János lehet az új miniszterelnök-jelölt!

Takács János, a Menedzserek Országos Szövetségének az elnöke sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta az MTI azon információját, hogy ő lenne Gyurcsány Ferenc új miniszterelnök-jelöltje.

2009.03.27 13:28MTI

Az MTI úgy tudja, őt javasolta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltnek az MSZP pénteki elnökségi ülésén.

Az Elektrolux Lehel Kft. vezérigazgatója MTI kérdésére annyit mondott: "ez egy nagyon nagy megtiszteltetés volna, és elgondolkodnék rajta."

Lövétei István: lehet kettős állampolgársága a kormányfőnek

Lehet kettős állampolgárságú Magyarország miniszterelnöke, az alkotmány ugyanis nem zárja ki azt, hogy a kormányfőnek a magyar állampolgárságán kívül legyen egy másik állampolgársága is - mondta Lövétei István alkotmányjogász pénteken az MTI-nek.

A szakember ezt annak kapcsán közölte, hogy ismertté vált, Takács János, az Elektrolux Lehel Kft. vezérigazgatója lehet a miniszterelnök-jelölt, aki egyes híradások szerint román-magyar kettős állampolgár. Ha kettős állampolgár lenne a Magyar Köztársaság következő miniszterelnöke, az nemzetbiztonsági szempontból jelenthetne kiemelt kockázatot.

A Nemzetbiztonsági Hivatalnak az ilyenkor szokásosnál nagyobb körültekintéssel kellene feltárnia a jelölt személyi kapcsolatrendszeré
t - mutatott rá, hozzátéve: az eljáró hivatal ebben az esetben eldöntheti, hogy van-e akadálya a tisztség betöltésének.

Az alkotmány azonban mindössze azt a feltételt támasztja a jövendő miniszterelnökkel szemben, hogy magyar állampolgár legyen - hangsúlyozta. Lövétei István kijelentette: más országokban - így például Bulgáriában is - előfordult már, hogy kettős állampolgárságú politikus került a miniszterelnöki bársonyszékbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.