Eutanázia

Hollandiában börtönbüntetésre ítéltek két embert mérgező anyag terjesztéséért

Egy holland bíróság csütörtökön felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy 74 éves nőt és egy 76 éves férfit, amiért halálos mérget tartalmazó "öngyilkossági készletek" kiszállításában vettek részt.

2024.07.06 19:58MTI

Mindkét elítélt egy, a halálhoz való joggal foglalkozó kampánycsoport tagja. A bíróság őket tette felelőssé a készleket szállításával és felhasználásával kapcsolatos tájékoztatás miatt, továbbá azért, mert együttműködtek a tavaly letöltendő börtönbüntetésre ítélt Alex. S.-el, aki az interneten értékesítette a halálos mérget. Alex S. 2018 óta a 1600 csomagot adott el.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a szóban forgó anyaggal való kereskedelem kimeríti a bűnszervezetben való részvétel bűncselekményét, és a két elítélt aktív szerepet játszott az anyag értékesítésében, az ármegállapodások megszervezésében és a terjesztésben.

A bíróság azt is megjegyezte, hogy a mérget elfogyasztók közül nem mindenkinek jutott fájdalommentes halál osztályrészül, egyes áldozatok "kínok között és pánikban, kegyetlen halállal" haltak meg.

A vádlottak azzal védekeztek a tárgyalás folyamán, hogy segíteni akartak az embereken. Bár az eutanázia legális Hollandiában, szigorú feltételek mellett és csak orvos végezheti el.

A perben további négy embert felmentettek. Az összes vádlott 70 év feletti volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.