Társadalom

Több mint nyolcmilliárdos élelmezési és egészségügyi program indult hajléktalanoknak

Hajléktalan emberek számára indult 8,5 milliárd forintos összeggel élelmezési és egészségügyi program, amelynek keretében országosan 88 helyszínen munkanapokon átlagosan 4200 adag ételt osztanak ki.

2024.06.13 11:58MTI

Nemcsok Dénes Sándor, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium Emberi Erőforrás Fejlesztési Programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a szerdai, budapesti projektnyitó sajtótájékoztatón közölte: a Széchenyi Terv plusz program keretében zajló projekt tervezett futamideje öt év, a támogatás összege 8,5 milliárd forint, amelyet az Európai Unió (90 százalék) és Magyarország (10 százalék) közösen finanszíroz.

A Hajléktalanokért Közalapítvány "Élelmiszer támogatás biztosítása hajléktalan személyek részére" című programjának legfontosabb része az étkeztetés, és ehhez kapcsolódnak a kísérő, az életminőség javítását célzó intézkedések - mondta.

Csizi Péter, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, a hajléktalanellátás alapvetően önkormányzati feladat, "ami nem jelenti azt, hogy az ehhez szükséges működési támogatást, anyagi erőforrásokat nem az állam biztosítaná". A kormány idén több mint 15 milliárd forintot biztosít az ellátórendszer működésére és ezen felül még 400 milliót ad a felmerülő egyedi problémák megoldására - közölte.

A hajléktalanellátás "nemcsak fedél biztosításáról szól", hanem ezen túl biztosítani tudják az ellátottak "alapvető adminisztrációját", amellyel az egyéb szociális szolgáltatásokat a rászorulók igénybe vegyék - mondta a helyettes államtitkár. Rámutatott: mivel a hajléktalan emberek jelentős többsége mentális és addiktológiai betegségekben szenved, ezért nagyon fontos, hogy az ellátórendszer egészségügyi szolgáltatásokat is nyújtson.

Csizi Péter közölte: a Hajléktalanokért Közalapítvány és a partnerei napi meleg ételt biztosítanak a hajléktalanok számára, és erre 2017 és 2023 között 5,5 milliárd forintos uniós támogatás érkezett. A programban 10 ezer hajléktalan ember vehetett részt.

A mostani program 2028 végig tart majd - mondta.

Andriana Sukova, az Európai Bizottság Foglalkoztatás, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás Főigazgatóságának főigazgató-helyettese arról beszélt, az Európai Unió minden tagállamában nagyon nehéz szociális problémákat kell megoldani, és ezek akár 90 millió embert is érinthetnek.

A szegénységben élők arányát 2030-ig 20 százalékkal kell csökkenteni, ehhez többszintű együttműködésre van szükség - hangsúlyozta.

Andriana Sukova a hajléktalan emberek ellátásáról szólva kiemelte, sokkal sokrétűbb szolgáltatásra van szükség, minthogy csak a napi túlélést biztosítsák. A rászoruló embereknek érezniük kell, hogy a társadalom gondoskodik róluk - mondta.

Lőrincz Norbert, a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, a kormány 1992-ben alapította a szervezetet, amelynek vannak saját fenntartású intézményei, működteti a hajléktalanellátás programjainak pályázati rendszerét, társadalmi és szakmai programokat valósít meg.

Varga Péter, a Hajléktalanokért Közalapítvány igazgatója közölte: a március végén már elindult program a meleg étel biztosítása mellett pszichiátriai, addiktológiai, mentális és fizikai állapotjavítást célzó szolgáltatásokat biztosít hajléktalan emberek részére. Ezzel kívánják elősegíteni a társadalmi integrációjukat - mutatott rá.

Varga Péter elmondta, a korábbi program során 2017 elejétől 2023 októberéig 1708 munkanapon 4065 ételcsomagot osztottak ki.

Az új program keretében 4200 adag melegételt terveznek kiosztani munkanaponként a partnerszervezetekkel - a közölte, megjegyezve: március végétől május végéig több mint 196 ezer ételcsomagot osztottak ki.

Varga Péter szólt arról is, azt vállalták, hogy a program során 11 ezer rászorulót érnek el.

A kísérő intézkedésekről szólva elmondta, a tervezetett szolgáltatási helyszínek száma 16 és 25 között lesz, és mintegy 11 ezer "kezelésbevétellel" számolnak 2025-től 2028 végéig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.