Környezetszennyezés

DK: a Göd közeli települések is veszélybe kerültek a Samsung gyár miatt

A mérgezett szennyvíz a gyár közelében lévő szántóföldekre ömlött.

2024.05.13 10:20MTI

A Greenpeace jelentése szerint magzatkárosító anyag került a csatornába, így már nemcsak a gyárnak helyet adó Göd, hanem Dunakeszi és más települések is veszélyben vannak az akkumulátorgyár miatt - mondta Kocsis-Cake Olivio, a Demokratikus Koalíció (DK) környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminisztere vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, a mérgezett szennyvíz a gyár közelében lévő szántóföldekre ömlött. "Bekövetkezett az, amire a Demokratikus Koalíció már több mint egy éve figyelmeztetett: az Orbán-kormány által finanszírozott, a törvényeket és környezetvédelmi szabályokat kijátszó akkumulátorgyárak tönkreteszik a környező lakott területek vízbázisát" - fogalmazott.

Kocsis-Cake Olivio azt mondta, hogy a gödi gyárnak a bíróság ítélete szerint már régóta abba kellett volna hagyni a működését, azonban "az Orbán-kormány egy átlátszó hazugsággal tovább védelmezi a gyárat". Gulyás Gergely miniszter azt állította a legutóbbi Kormányinfón, hogy postai kézbesítési problémák miatt termel még mindig az akkumulátorgyár - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: DK követeli, hogy a kormány azonnal állítsa le az új akkumulátorgyárak építését, továbbá független szakértőkből álló bizottságok vizsgálják át a már működők működését.

"Nem hagyhatjuk, hogy a magyar törvényekre és szabályokra fittyet hányó, távol-keleti akkumulátorgyárak beszennyezzék a lakott területek vízbázisát, levegőjét és értéktelenné tegye az ingatlanjaikat" - hangoztatta.

Szilágyi László, Göd ellenzéki polgármesterjelöltje elmondta: év elején derült ki, hogy a gyárból két év alatt 88 tonna magzatkárosító anyag került a levegőbe. "Ez a környéken súlyos problémákat okozhat" - jelentette ki, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a gyár újabb 43 ezer négyzetméternyi bővítésre kapott engedélyt.

Tonzor Péter, Dunakeszi ellenzéki polgármesterjelöltje közölte: a Samsung-gyár mögötti terület mindössze két-három kilométerre van Dunakeszi telekhatárától, ahol egy lakópark található. Felszólította Dunakeszi fideszes polgármesterét, Dióssi Csabát, hogy nyilatkozzon: átvizsgálták-e a vizet és a levegőt. "Ha én leszek Dunakeszi polgármestere, minden ilyen vizsgálatot és mérést elérhetővé teszek" - tette hozzá Tonzor Péter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.