Kábítószer

Zacher Gábor legalizálná a marihuánafogyasztást Magyarországon

A toxikológus jelenleg sokkal nagyobb problémának tartja az ország gyengélkedő mentális egészségét.

2024.02.28 19:19ma.hu

Zacher Gábor volt az RTL Klub Reggeli című műsorának vendége. A toxikológus szerint előre sejthető volt, hogy Németországban legalizálják a kannabiszt, ám az szerinte jóval fontosabb, hogy Ukrajnában bevezették az orvosi marihuána legális használatát. Zacher sajnálja, hogy a magyarországi bevezetést még az előző kormányzati ciklusban lesöpörték az asztalról. A toxikológus jelenleg sokkal nagyobb problémának tartja az ország gyengélkedő mentális egészségét.

Április 1-jétől legális a kannabiszfogyasztás Németországban. Zacher Gábor toxikológus szerint Magyarország még messze van ettől, pedig valamilyen enyhítésre szükség lenne a megítélése szerint, első lépésként orvosi szinten kellene legalizálni a marihuánát.

"Megfelelő indikációban jól használható, nem azt jelenti, hogy mindenre jó" - mondta a toxikológus a szerhasználatról, aki második lépésként a marihuána dekriminalizálását tartja fontosnak, miután Magyarországon az évi nyolcezer kábítószeres ügynek a fele ezzel kapcsolatos, melyek közül nagyon sok csak arról szól, hogy valaki zsebében találnak egy minimális mennyiséget belőle.

"A kapudrog elméletet el kell felejteni" - jegyezte meg Zacher, aki hozzátette, hogy senki sem lesz drogfüggő egyszeri kipróbálástól, ha azt megfelelő körülmények között teszi.

A toxikológus szerint komolyabb probléma, hogy egyre fiatalabbak nyúlnak veszélyes szerekhez például a kristályhoz, valamint egyre magasabb az öngyilkosok száma a kiskorúak körében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.