Belpolitika

'Pártkatona', 'golyóstoll' - Ellenzéki pártok reagálása Sulyok Tamás államfői jelölésére

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok.

2024.02.22 20:23MTI

Több ellenzéki párt szerint "pártkatona" a kormánypártok által köztársasági elnöknek jelölt Sulyok Tamás, többen más jelöltet neveztek meg és a közvetlen elnökválasztást szorgalmazták az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményeikben.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön jelentette be, hogy Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok.

A Demokratikus Koalíció szerint egy "újabb fideszes pártkatona lett Orbán Viktor államfőjelöltje". A párt követeli, hogy Orbán Viktor helyett az emberek döntsenek a köztársasági elnök személyéről.

Az MSZP szerint Sulyok Tamás személyében az "autoriter rendszer egy újabb kiszolgálóját jelölte a Fidesz államfőnek", hiszen Sulyok Tamás az Alkotmánybíróság elnökeként lényegében mindenben kiszolgálta az Orbán-kormányt.

A Momentum azt írta: nem vesz részt a Fidesz "parlamenti cirkuszában, ahol kiválasztják Orbán Viktor következő golyóstollát".

A Jobbik szintén a közvetlen elnökválasztást szorgalmazza, "nemzeti minimumnak" nevezve, hogy "ne Orbán egy személyben döntsön az államfőről". A nép által választott köztársasági elnökre lenne szüksége az országnak, (...) aki valóban - a nemzet egységét megtestesítve - minden magyart képviselhet - írták.

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnök-frakcióvezetője az X közösségi oldalon úgy reagált az államfőjelölésre: Sulyok Tamás pártkatona, aki nem alkalmas a megbomlott nemzeti egység helyreállítására. Az ellenzéki politikus Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanárt nevezte meg alkalmas köztársasági elnöknek.

Az LMP közleményében Hack Péter jogtudós, egyetemi tanárt Sulyok Tamásnál alkalmasabbnak tartotta a köztársasági elnöki posztra.

A Párbeszéd - Zöldek a Facebook-oldalán Sulyok Tamás jelölését "szimpla bábjátéknak" minősítette, amellyel az "Orbán-rezsim csak elfedni akarja a bajt". A párt Kaltenbach Jenő jogtudóst ajánlja köztársasági elnöknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.