Kegyelmi ügy

K. Endre: ártatlan vagyok, egy meghurcolás áldozata

Megszólalt a kegyelemben részesített volt bicskei igazgatóhelyettes.

2024.02.13 08:30ma.hu

K. Endre, a kegyelemben részesített volt bicskei igazgatóhelyettes a héten interjút adott a Blikknek.

Az ügyészség korábbi vádja szerint a bicskei intézetigazgató és a helyettese, K. Endre több érintett gyereket próbáltak rávenni arra, hogy vonják vissza terhelő vallomásukat, ugyanis a volt helyettes is tudott arról, mi történik az igazgató irodájában. Sőt, segíteni is próbált abban, hogy a gyerekek ne beszéljenek a velük történtekről. Egy anonimitását kérő fiú, akinek 9 éven át volt viszonya a volt igazgatóval, már 2017 őszén arról beszélt az RTL Házon kívül műsorában, hogy megpróbálta lefizetni az igazgató helyettese, hogy vonja vissza a vallomását.

Ugyanakkor K. Endre most a Blikknek azt nyilatkozta, hogy ő ártatlan és nem követett el semmilyen jogsértést, és arról sem tudott, hogy a gyermekotthont vezető V. János szexuálisan bántalmazhatott gyerekeket.

"Ártatlan vagyok, egy meghurcolás áldozata. Magam is mélységesen elítélem a pedofíliát, sajnálom, ami történt, tanárként és tisztességes emberként is együtt érzek az áldozatokkal. A tizenkét oldalas, a közösségi oldalra is feltett nyilatkozatomban is megerősítem ezt, valamint azt is, a volt igazgatóm mellett egy másik nevelő is molesztált gyermekeket, őt személyesen én buktattam le, el is ítélték emiatt" - mondta.

K. Endre szerint a bírói végzés azt mondja ki, hogy ő csak az igazgató elleni eljárásról és nyomozásról tudott, így ő már "nem tehetett semmit". "Azt is cáfolom, a bíróság előtt is végig tagadtam, hogy bármilyen hamis vallomást is én írtam volna a gyerekek helyett, vagy hogy erőszakkal, zsarolással akartam ezek aláírására kényszeríteni egy fiatalkorú neveltet. (...) Családi ügyvédünk tanácsára semmit nem szeretnék hozzátenni a történtekhez, egyelőre elégedjenek meg ezzel" - folytatta.

A kegyelemben részesített volt bicskei igazgatóhelyettes nevében szombaton megjelent egy Facebook-poszt, amely hosszasan magyarázta a saját meglátását az ügyről.

A bejegyzést több médium is átvette, majd a cikkeket visszavonták, mivel nem lehetett beazonosítani a szerzőt. A Blikknek K. Endre felesége először azt nyilatkozta, "nincs közük semmihez", majd később kiderült, félreértés történt, és mégis K. Endre fogalmazta meg a posztot.

A volt igazgatóhelyettest Novák Katalin köztársasági elnök a pápalátogatás alkalmával kegyelemben részesítette, amit Varga Judit akkori igazságügyi miniszter ellenjegyzett. Szombaton a botrány után Novák Katalin lemondott, Varga Judit pedig bejelentette, hogy távozik a közéletből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.