Hadsereg

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország elkötelezett a visegrádi együttműködés mellett

Remélik, mire Magyarország átveszi az Európai Unió soros elnöki tisztségét, Ukrajna esetében "már a béke feltételeiről lehet tárgyalni".

2023.12.10 10:30MTI

Magyarország elkötelezett a visegrádi országok (V4; Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) együttműködése mellett, és támogatja a nyugat-balkáni országok csatlakozását az Európai Unióhoz - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pénteken Prágában.

"Tárgyalásaink megmutatták, hogy ha vannak is pillanatnyi véleménykülönbségek közöttünk, a fontos dolgokban egyetértünk" - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf Jana Cernochová cseh védelmi miniszterrel közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

"Megerősítettük a V4-ek együttműködésének fokozását és folytatását a védelmi politika terén" - ismertette a négy visegrádi védelmi miniszter prágai találkozóján elfogadott nyolcpontos közös nyilatkozatot Jana Cernochová.

A dokumentumban a csoport elítélte Oroszország támadását Ukrajna ellen, s elfogadhatatlannak minősítették a palesztin radikális Hamász szervezet terrorista akcióját Izrael ellen.

A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák védelmi miniszter kétnapos találkozóját Jana Cernochová, a cseh védelmi tárca vezetője hívta össze abból az alkalomból, hogy a V4 csoport elnöki tisztségét jelenleg Csehország tölti be. A V4-hez a találkozó második napján a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC), illetve a Nyugat-Balkán országainak képviselői is csatlakoztak.

A találkozó alkalmával Magyarország átvette Csehországtól a CEDC elnöki tisztségét. Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte, hogy a januárban kezdődő magyar elnökség építeni fog a cseh elnökség eredményeire, és folytatja a megkezdett kezdeményezéseket.

Közép-Európa biztonsága elválaszthatatlan a Nyugat-Balkán biztonságától, ezért a magyar CEDC-elnökség programja is nagy hangsúlyt helyez a két országcsoport közötti felső szintű párbeszéd és gyakorlati együttműködés további szélesítésére és a nyugat-balkáni országok európai integrációjának támogatására - fejtette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

"Magyarország azt vallja, hogy a térség stabilitása csak a régió valamennyi országának európai integrációja révén érhető el, ezért határozottan támogatjuk az integrációs folyamat előmozdítását" - húzta alá a miniszter.

"A Nyugat-Balkán stabilitása számunkra rendkívül fontos, mert hatással van Európa, különösen Közép-Európa biztonságára" - mutatott rá Jana Cernochová is.

Az orosz-ukrán katonai konfliktussal kapcsolatban Szalay-Bobrovniczky Kristól leszögezte: Magyarország álláspontja ebben a kérdésben változatlan. A konfliktus kezdete óta kiáll a béke, a tűzszünet, a tárgyalások mellett, mert úgy véli, hogy a konfliktusnak nincs katonai megoldása. Erre való tekintettel az Európai Uniónak is érdemes lenne újragondolnia Ukrajna-stratégiáját - jegyezte meg.

Kérdésre válaszolva kifejezte reményét, hogy mire Magyarország átveszi az Európai Unió soros elnöki tisztségét, Ukrajna esetében "már a béke feltételeiről lehet tárgyalni".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.