Járvány

NNGYK: nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma a múlt héten

Laboratóriumi vizsgálatok igazolták az influenza A vírust.

2023.11.30 18:16MTI

A múlt héten 23 ezerre nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön közzétett heti jelentésében. Közölték azt is, laboratóriumi vizsgálatok igazolták az influenza A vírust.

Azt írták: a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint november 20. és 26. között az országban 23 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű és 226 500-an akut légúti fertőzés tüneteivel. Egy héttel korábban az influenzaszerű tünetek miatt 18 900, légúti fertőzés miatt 191 000 beteg kereste fel orvosát.

A 47. héten influenzával orvoshoz forduló betegek 26,3 százaléka 14 év alatti, 34,2 százaléka 15-34 éves volt, 28,1 százalékuk a 35-59 évesek, míg 11,4 százalékuk a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A múlt héten 302 betegtől érkezett légúti minta a NNGYK laboratóriumába, ahol három mintában kimutatták az influenza A vírust. Az influenza pozitivitási aránya 1,2 százalékos a SARS-CoV-2 pozitivitási aránya 29,0 százalékos volt

A 47. héten akut légúti megbetegedések halmozódásáról egy helyről érkezett jelentés; egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei óvodában 70 gyereknél és két gondozónál jelentkezett láz, torokfájás, köhögés - közölte az NNGYK.

Tudatták: múlt héten 223 embert vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 20-an részesültek intenzív ellátásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.