Diplomácia

Orbán Viktor: Olaszország az egyik legfontosabb szövetségesünk

Lorenzo Fontanával, az olasz Képviselőház elnökével tárgyalt a miniszterelnök.

2023.11.16 15:07MTI

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban tárgyalt Lorenzo Fontanával, az olasz Képviselőház elnökével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kormányfő szerint Olaszország hazánk egyik legfontosabb szövetségese; együttműködésünket a kétoldalú kapcsolatok terén, az Európai Unióban valamint a NATO-ban is kulcsfontosságúnak tartjuk.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Országainkat a földrajzi közelség, a történelmi gyökerek valamint az ideológiai és társadalmi kérdésekben vallott azonos nézetek kötik össze - állapították meg a tárgyaláson. Gazdasági kapcsolataink is látványosan bővülnek: Olaszország 2022-ben Magyarország 5. legjelentősebb kereskedelmi partnere volt.

Aggodalommal figyeljük az Olaszországra nehezedő illegális migrációs nyomást - fejtette ki Orbán Viktor, kiemelve: Magyarország a balkáni útvonal kapcsán szintén érzékeli a helyzet súlyosbodását. Mindkét ország elkötelezett az illegális migráció megállítása mellett az EU külső határainak megerősítése és a hatékonyabb visszatérési politikák kialakítása révén - hangzott el a találkozón.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.