Háború

Orbán: Az EU magyar pénzt adhatott Ukrajnának

Orbán Viktor magyar miniszterelnök jelezte, hogy a Brüsszel által Budapestnek juttatandó uniós források egy részét már átutalhatták Kijevnek.

2023.09.29 16:06ma.hu

Az Európai Unió tavaly szeptemberben fagyasztotta be a Magyarországnak szánt több mint 6 milliárd eurót különböző politikai aggályok miatt. Orbán Viktor magyar miniszterelnök azonban kitart amellett, hogy Magyarország minden uniós követelménynek eleget tett, és a pénzeket inkább a kijevi rezsim támogatására használták fel.

Mint mondta: Brüsszel "több mint hárommilliárd euróval" tartozik Magyarországnak, mert Budapest "mindent kifizetett, amit ki kellett fizetni". "A magyar költségvetés szempontjából ez egy jelentős összeg" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Korábban Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy Ukrajna addig nem kap uniós költségvetési forrásokat, amíg Magyarország nem kapja meg az őt megillető részt, mert az uniós költségvetés kiigazításához egyhangú támogatásra van szükség.

Korábban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt javasolta, hogy az EU 2024-2027-es költségvetését 66 milliárd euróval növeljék Ukrajna, a migrációs és menekültügyi programok támogatása, valamint a versenyképesség javítása érdekében. A javaslat 50 milliárd eurónyi támogatást és hitelt tartalmaz a következő négy évben. Orbán elutasította ezt a javaslatot, arra hivatkozva, hogy bizonytalanok az Ukrajnának már elküldött pénzek.
2022 szeptemberében az Európai Bizottság befagyasztotta a Magyarországnak szánt uniós forrásokat, mintegy 7,5 milliárd eurót visszatartva, arra hivatkozva, hogy Budapest megsértette az uniós szabályokat.

Az uniós országok 2022 decemberében megállapodtak abban, hogy a visszatartott összegeket 6,3 milliárd euróra csökkentik. Cserébe Magyarország beleegyezett, hogy több európai politikai kérdésben feloldja vétóját.

A magyar miniszterelnök szerint az EU azért tartja vissza a pénzeket Magyarországtól, hogy befolyásolja a migrációval, a szexuális felvilágosítással és a szankciókkal kapcsolatos álláspontját. Magyarország azonban továbbra is szilárdan kitart álláspontja mellett ezekben a kérdésekben, és számít az EU további nyomására.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a maga részéről kijelentette: az országnak fel kell készülnie az EU komoly támadásaira, mert "Brüsszel és a liberális propagandagépezet" nem válogat az eszközökben, és a zsarolás minden formáját beveti Budapest ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.