Főváros

Karácsony Gergely: ne csak közlekedni, élni is lehessen Budapesten!

Budapest élhetősége sérült az elmúlt években, ezért egyre többen kerestek maguknak lakóhelyet a városon kívül, és kezdtek autóval bejárni, terhelni a környezetet.

2023.09.15 12:00MTI

Az Európai Mobilitási Hét üzenete az, hogy Budapesten nem autósok, kerékpárosok és közösségi közlekedők vannak, hanem városlakók, akik közlekedni akarnak. Nekünk pedig az a dolgunk, hogy a lehető legtöbb fenntartható alternatívát kínáljuk nekik a közlekedésre - hangsúlyozta Karácsony Gergely főpolgármester az egyhetes mobilitási programsorozatot megnyitó sajtótájékoztatón pénteken, a Városháza parkban.

A főpolgármester elmondta, hogy Budapest élhetősége sérült az elmúlt években, ezért egyre többen kerestek maguknak lakóhelyet a városon kívül, és kezdtek autóval bejárni, terhelni a környezetet. "Ezt a negatív spirált szeretnénk megfordítani" - emelte ki Karácsony Gergely, hozzátéve: a céljuk, hogy minél több zebrát hozzanak létre, védett kerékpársávokat alakítsanak ki, és "megőrizzék a köztereket arra, amire valók: ne csak közlekedni, hanem élni is lehessen rajtuk."

Emlékeztetett, hogy a mobilitási hét annak idején egy autómentes nappal indult, de "ma már sokkal komplexebben gondolkodik erről a kérdésről a városvezetés." Szavai szerint a város részeire nem "közlekedő edényekként" tekintenek a munkahely, az iskola és a lakás között, hanem úgy, mint "a helyre, ahol élünk, és amelynek minősége alapvetően befolyásolja azt, hogy hogyan élünk."

A főpolgármester szerint hamis állítás az, hogy az elmúlt időszakban "hirtelen, a semmiből ránk törtek a dugók." Azt mondta, a mérvadó nemzetközi statisztikák szerint Budapesten csökkent a torlódások mértéke.

A dugókat nem újabb sávok létrehozásával kell megszüntetni - közölte, majd úgy folytatta: értelmes, a városlakókat komolyan vevő társ-párbeszédet kell folytatni arról, hogyan tudunk együtt élni és közlekedni ebben a városban. "Minél több fenntartható eszköz áll rendelkezésre, minél jobb minőségben, annál kevesebb lesz a dugó" - húzta alá.

A sajtótájékoztató helyszínén szabadtéri kiállítást is bemutattak a főváros átalakuló köztereiről, amelynek kapcsán a főpolgármester hangsúlyozta: "a kiállítás arra emlékeztet, hogy amit normaként őrzünk a fejünkben - például, hogy a Lánchídon mindig dugó van, de azért mehessenek az autók - az valójában csak egy bizonyos időszaknak volt a normalitása."

"Budapest korábban sokkal emberibb léptékű város volt, és bizonyos értelemben ennek a múltnak a nagyszerűségét szeretnénk visszahozni és összekötni egy olyan jövővel, ami élhető mindannyiunk számára" - jelentette ki.

Bodor Ádám, a BKK mobilitásfejlesztés igazgatója elmondta, hogy Budapesten több mint húszéves hagyománya van az Európai Mobilitási Hétnek, amely idén szeptember 16. és 22. között várja az érdeklődőket. A "kampányhét" azt a célt szolgálja, hogy a hogy a budapestiek minél jobban megismerjék az alternatív közlekedési formákat - fogalmazott.

Közölte: a Clark Ádám tér és a Kálvin tér közötti "besétálható, bekerékpározható" területen számos program várja az érdeklődőket. Egyebek mellett lesznek közlekedési fejlesztéseket bemutató gyalogos túrák, villamos kiállítás, "buszsimogató" és számos gyerekprogram. A mobilitási hét keretében több buszon dj-k és zenekarok játszanak majd, ki lehet próbálni elektromos kerékpárokat, rollereket, valamint iskolai közlekedésbiztonsági foglalkozásokat is tartanak - sorolta a programokat Bodor Ádám, megjegyezve: jövő héten már pénteken nyitva lesz a rakpart a gyalogosok és kerékpárosok előtt.

Ámon Ada, a Főváros Klíma- és Környezetügyi Főosztályának vezetője rámutatott, hogy Európában a városok nagysága mindössze négy százalék a teljes területhez képest, de a városokban lakik a lakosság háromnegyede. Ez nyilvánvalóvá teszi, hogy nagyon jól, optimálisan kell kihasználni a köztereket - szögezte le, megjegyezve: a városok felelnek az üvegházhatás kibocsátás kétharmadáért és az energiafelhasználás nagy részéért is.

Kijelentette: a környezetbarát, élhető, klímatudatos közlekedési szokásokat meg kell ismertetni az emberekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.