Erőszak

Lelőtt az FBI egy férfit, aki meg akarta ölni Bident

A gyanúsítottnak "szándékában állt megölni" az amerikai vezetőt és Alvin Bragg New York-i ügyészt - állítják a tisztviselők.

2023.08.10 08:54ma.hu

Amerikai szövetségi ügynökök halálos lövést adtak le egy Utah állambeli férfira, akit azzal vádoltak, hogy megfenyegette Joe Biden elnököt és más közéleti személyiségeket is - közölte az FBI, néhány órával azelőtt, hogy a főparancsnok hivatalos látogatásra érkezett az államba.

A lövöldözés szerdán kora reggel bontakozott ki, amikor az FBI ügynökei házkutatási és letartóztatási parancsot próbáltak kézbesíteni Craig Deleeuw Robertson Utah állambeli Provo-i otthonában. A férfit három szövetségi vádpont miatt keresték, többek között az elnök és a rendfenntartó erők elleni fenyegetés, valamint államközi fenyegetés miatt.

Robertsonnak "szándéka volt legalább Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész és Joe Biden elnök megölésére" - áll a kormány beadványában, hozzátéve, hogy a gyanúsított még hétfőn is tett online fenyegetéseket Biden felé.

Abban az internetes bejegyzésben Robertson állítólag azt írta, hogy "úgy hallom, Biden Utah-ba jön", és kijelentette, hogy "letisztítja a port az M24-es mesterlövészpuskáról". A bírósági dokumentumok szerint az FBI-nak is címezte, mondván: "Még mindig figyelik a közösségi médiámat? Ellenőrzöm, hogy biztosan legyen kéznél egy töltött fegyver, ha esetleg újra beugranál".

Az Associated Press által elért két meg nem nevezett bűnüldözési forrás szerint Robertson a lövöldözés idején fegyverrel rendelkezett, a vádirat szerint pedig több lőfegyver is volt a birtokában.

Az FBI közölte, hogy vizsgálja az esetet, és megjegyezte, hogy a vizsgálati részlegét bevonják a vizsgálatba. A lövöldözés során egyetlen ügynök sem sérült meg.

Biden és Bragg mellett a gyanúsított állítólag más politikusok és tisztségviselők hosszú listáját említette az interneten, köztük Kamala Harris alelnököt, Merrick Garland amerikai főügyészt, Gavin Newsom kaliforniai kormányzót és Letitia James New York-i főügyészt. "MAGA Trumper"-ként azonosította magát, és fenyegetéseket tett közzé a volt elnökkel kapcsolatos bírósági ügyeket felügyelő tisztviselők ellen - áll a vádiratban.

A bűnüldöző szervek először tavaly márciusban kaptak fülest a férfiról Donald Trump saját közösségi médiavállalkozásától, a Truth Social-tól, miután Robertson állítólag fenyegetéseket fogalmazott meg Bragggel kapcsolatban a platformon. A fiókját azóta felfüggesztették az AP szerint.

Nem sokkal Robertson és a szövetségi ügynökök halálos kimenetelű afférja után Biden elnök leszállt a Roland R. Wright Nemzeti Gárda Légibázison, hogy egynapos látogatást tegyen Salt Lake Cityben, Provótól mintegy 45 mérföldre (72 kilométerre) északra. Bár a Fehér Ház nem erősítette meg, hogy Biden hol fog megszállni az út során, a Salt Lake Tribune című lap szerdán késő este fokozott biztonsági intézkedésekről számolt be Salt Lake City belvárosának egyik szállodája közelében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.