Szilvásy: "A Fidesz idén nem biztosít hátországot"

A titokminiszter szerint van esély a békés ünnepre

Hosszú idő óta első alkalommal van legnagyobb esélye annak, hogy békés és méltóságteljes legyen az ünnep március 15-én - közölte Szilvásy György titokminiszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerdán este

2009.03.05 07:04MTI

A politikus kifejtette: bár a szélsőséges szervezetek most is szeretnének megjelenni, de az erőszakos cselekmények elkövetésére hajlamosabb csoportok elmúlt évi sikertelensége mindenképpen azt jelzi, hogy törekvéseinek nincs támogatása.

"Ennek egyik oka az, hogy direkt politikai támogatás, amely az elmúlt években többé-kevésbé mindig jelen volt (...) a Fidesz részéről a szélsőséges szervezetek esetében, ebben az évben úgy tűnik, hogy eléggé visszafogott" - fejtette ki Szilvásy György.

A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a kettős beszéddel, a szövetségi politika alakításával, a kormánnyal kapcsolatos fellépések lehetőségének interpretálásával - beleértve az utcai megmozdulásokat is - a Fidesz hol titkoltan, hol kevésbé titkoltan mindig ott volt a hátországot biztosítók között politikai értelemben.

Hozzátette: a korábbi években nem egy esetben tapasztaltak szervezeti összefonódásokat. Példaként azt mondta, nem titok, hogy az elmúlt években a Fidesz és a Jobbik között önkormányzati színtéren rendszeres együttműködés volt. Hozzátette: az elmúlt években a Jobbik ezeknek a szélsőséges megmozdulásoknak az egyik ideológiai támaszát is adta.

A miniszter azt nem tartotta kizártnak, hogy lesznek törekvések az ünnepségek megzavarására, de olyan jellegűekkel, mint a korábbi években, várhatóan nem kell számolni. Kitért arra is, hogy változott a törvényi környezet is, ma már a garázdaság előkészületét is büntetni lehet. Nem lehet olyat tenni, amit 2006-ban meg lehetett csinálni büntetlenül - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.