Ellátás

Origo: botrányba fulladt a Magyar Orvosi Kamara küldöttközgyűlése

Teljes tanácstalanság alakult ki, mert szinte senki sem tudta, érvényes-e a mandátuma, van-e szavazati joga, vagy sem.

2023.06.10 06:33MTI

Botrányba fulladt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) küldöttközgyűlése múlt szombaton Budapesten - tudta meg az Origo.

A portál értesülései szerint a MOK Országos Küldöttközgyűlésének küldöttei közül többen jelezték, hogy a 2019-ben lezajlott utolsó választások során megszerzett mandátumuk lejárt, éppen ezért szavazati joggal nem rendelkeznek. Emiatt teljes tanácstalanság alakult ki, mert szinte senki sem tudta, érvényes-e a mandátuma, van-e szavazati joga, vagy sem.

Az Origo beszámolója szerint emiatt a küldöttközgyűlés jogszerűsége is vitathatóvá vált.

A portál azt írta, a megismételt küldöttközgyűlést annak ellenére megnyitották, hogy az a mindössze 67 regisztrált küldött miatt eleve határozatképtelen volt.

Az Origo cikke szerint a káosz része volt, hogy nem állítottak mandátumvizsgáló bizottságot sem, ami a megjelentek személyazonosságának megállapítására is szolgált volna. Az elnök javasolta a meghirdetett napirend módosítását, annak ellenére, hogy az alapszabály szerint határozatképtelenség esetén az ülés csak változatlan napirenddel hívható megismételten össze az eredetivel azonos napra.

A portál úgy értesült, hogy ezt áthidalandó, gyorsan hoztak is egy határozati javaslatot a mandátumok meghosszabbítására a következő választásokig, ezzel elismerve azt a "korábban körömszakadtáig vitatott tényt", hogy a jelenlegi Országos Küldöttközgyűlés a lejárt mandátumú képviselettel nem legitim.

Az egyik küldött hozzászólásában arról tájékoztatta a közgyűlésen megjelenteket, hogy a lejárt mandátumok meghosszabbítására nincs jogosultságuk - írja az Origo. A portál szerint a megjelentek többsége ekkor ébredt rá, hogy az egész küldöttközgyűlés jogszerűtlen, és káosz alakult ki, azonban az elnök ennek ellenére próbavoksolást rendelt el, amit háromszor is megismételtek, egyiken sem volt meg a határozathozatali küszöb, akár szavazógéppel, akár kézfelemeléssel, akár felállással szavaztak.

Az Origo értesülései szerint ezt követően még a közgyűlésen jelenlévők többsége is otthagyta az ülést, amit így berekesztettek

Az Origo fontosnak tartja megemlíteni, hogy miközben a MOK elnöksége teljes átláthatóságot hangoztat, sem az elnökség éves beszámolóját, sem a felügyelőbizottság beszámolóját, sem az etikai bizottság beszámolóját nem tették közzé.

Mivel saját maguk látták úgy, hogy az Országos Küldöttközgyűlés múlt szombaton "kabaréba fordult", nincs elfogadott 2022. évi számviteli beszámoló sem - olvasható az Origo tudósításában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.