Oktatás

Továbbra is az oktatás átfogó reformját követeli a PSZ kongresszusa

11 pontban fogalmazták meg követeléseiket.

2023.05.22 00:30MTI

Továbbra is az oktatás átfogó reformját követeli a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), amely a hétvégén tartotta tisztújító kongresszusát. A testület július 1-jével Totyik Tamást választotta a PSZ elnökévé, akkor jár le Szabó Zsuzsa eddigi vezető mandátuma.

A szervezet az MTI-hez vasárnap eljuttatott záróközleményében azt írta: a kongresszuson megállapították, hogy "az egy éve megalakult a kormány nem hozott semmilyen érdemi döntést az oktatásban kialakult válság problémáinak megoldására".

Kifejtették: a kormány nem döntött a tanulók terheinek csökkentéséről, egy a 21. század kihívásaira választ adó alaptanterv létrehozásáról, a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásáról az oktatásban, a világnézetileg semleges és hatékony oktatás feltételeinek megteremtéséről, az oktatásban dolgozók presztízsének emeléséről, az érdemi társadalmi párbeszéd megteremtéséről.

Mindezek tükrében a PSZ kongresszusa 11 pontban fogalmazta meg követeléseit.

Követelik, hogy a kormány vonja vissza a státusztörvény tervezetét, emeljék meg és fizessék ki januárig visszamenőleg a pedagógusok emelt bérét, részesítsék azonnali 30 százalékos béremelésben a nevelést és oktatást segítőket, valamint a technikai dolgozókat, adjanak garanciát a béremelések értékállóságára, valamint vonják vissza az oktatásban dolgozók sztrájkjogát korlátozó döntéseket.

Követeléseik között szerepel az is, hogy kezdődjön meg azonnal a közoktatás reformjának előkészítése a Magyar Tudományos Akadémia és az érdekképviseletek bevonásával, alakítsák át pedagógusképzést, szervezzék önálló minisztériumba a közoktatást, a felsőoktatást és a szakképzést, fordítsák a GDP 6 százalékát az oktatásra, állítsák vissza a pedagógusok társadalmi presztízsét, továbbá azonnal fejezzék be "a közoktatás további felszabdalását és a pedagógustársadalom megosztását".

"Ha a kormány nem hoz mielőbb érdemi döntéseket az ország jövőjét meghatározó köznevelés és szakképzés helyzetének javításáról, nem vonja vissza a státusztörvény tervezetét, végső eszközként lehetővé tesszük minden köznevelésben dolgozónak: lemondásukat/felmondásukat helyezzék letétbe a Pedagógusok Szakszervezete fővárosi és megyei irodáiban" - áll a nyilatkozatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.