Kormány

Menczer: a magyar munkahelyeket veszélyeztetné a globális minimumadó

Ez egy adóemelést jelentene, márpedig "ez a kormány nem az adóemelés, hanem az adócsökkentés kormánya".

2022.06.21 09:15MTI

A kormány elutasítja a globális minimumadót, mert az a magyar munkahelyeket veszélyeztetné - hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Menczer Tamás elmondta: ez egy adóemelést jelentene, márpedig "ez a kormány nem az adóemelés, hanem az adócsökkentés kormánya".

Felhívta a figyelmet, hogy a társasági adót akkor kellene 9 százalékról 15 százalékra emelni, amikor a szomszédban háború van, az energiaárak elszabadultak és az infláció magas, ez a javaslat a magyar kormány számára elfogadhatatlan. Ráadásul eredetileg úgy volt, hogy ez olyan globális digitális technikai cégekre is vonatkozna, amelyek "nem szeretnek" adót fizetni. Ez a rész viszont kikerült a javaslatból, s így csak a termelőcégekre vonatkozna - ismertette az államtitkár, kiemelve: ezt nem tudják támogatni, hiszen ez a magyar emberek munkahelyét veszélyeztetné.

Kitért arra is, arról volt szó, hogy ezt az adót egységesen vezetik be a világon, de nem látni, hogy Európán kívül más ország "előre szaladna" ebben.

A lassan 120 napja tartó ukrajnai háborúval kapcsolatban azt mondta: a háború biztonsági, gazdasági, energetikai, inflációskihívást, fenyegetést jelent. Minden kihívásra a béke jelenti a választ - szögezte le.

Menczer Tamás a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában is kiemelte, hogy a globális élelmiszerellátást is veszélyezteti a háború. Márpedig, ha például a gabonaellátás veszélybe kerül, újabb migrációs hullámok indulhatnak el, és ezzel nőhet a terrorfenyegetettség is.

Ezért Magyarország mindent megtesz, hogy - például a gabonaszállítás segítésével - a globális krízist enyhítse - fűzte hozzá.

A háborúra és az azzal összefüggő minden kihívásra, fenyegetésre, kockázatra az egyetlen jó válasz a béke. Különösen fontos ez Magyarország számára, hiszen a szomszédos Ukrajnában van háború, ott, ahol nagy számú magyar közösség is él - hangsúlyozta az államtitkár.

Menczer Tamás azt mondta: a NATO álláspontjával is megegyezik a magyar álláspont, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a háború ne lépjen túl Ukrajna határain, és meg kell előzni egy konfliktust az atomhatalom Oroszország és a NATO között.

Magyarország és a kárpátaljai magyarok érdekében döntött úgy a kormány, hogy nem küld katonákat, fegyvereket Ukrajnába - mondta az államtitkár, megjegyezve: ha a baloldal került volna hatalomra, veszélybe került volna mindez, hiszen az ő miniszterelnökjelöltjük azt mondta: képes lenne katonákat és fegyvereket küldeni, "háborúba vinni az országot", továbbá olyan szankciókat támogatni, amelyek veszélybe sodornák a magyar gazdaságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.