Koronavírus-járvány

Falus Ferenc: a gyerek fogja hazavinni a vírust

A volt tiszti főorvos szerint el se kellett volna kezdődnie a jelenléti oktatásnak.

2021.09.05 10:31ma.hu

A szakértők szerint nyakunkon a koronavírus-járvány negyedik hulláma, hiszen az eddigi legerőszakosabb mutáns, a delta variáns megjelent Magyarországon is.

Az iskolákban azonban szeptember 1-én elkezdődött az oktatás, méghozzá hagyományos módon, a tanárok és a diákok személyes jelenlétével. A vélemények megoszlanak arról, hogy ez helyes-e, vagy sem, mást gondolnak a szülők, tanárok, diákok és a szakértők is – írja a 1668ora.hu .

A lap Falus Ferenc volt tiszti főorvost kérdezte, mi a véleménye a kialakult helyzetről.

A pedagógusok átoltottsága 85 százalék körül alakul, míg a diákok közül csaknem 190 ezren éltek nyáron az oltás lehetőségével. A szeptember eleji oltási kampányban az adatok szerint további 50 ezer diák vesz részt, ez azonban sokan még mindig nem tartják elégnek ahhoz, hogy a fertőzési veszély szempontjából biztonságosnak tekinthessük az osztálytermeket.

Falus Ferenc volt tiszti főorvos szerint a legfőbb gond, hogy a kormány nem kezdte el időben az oltási kampányt. „Az oltás után legalább két hét kell a védettséghez, úgyhogy akiket most oltanak, azoknak még legalább ennyi ideig nem kéne megjelenniük az iskolákban” – mondta a 168-nak.

Hozzátette, mostanra már a második oltást kellene szervezni, és még azután is két hét a megfelelő védettségi kialakulása. Úgy látja, csak elhatározás kérdése lett volna, hogy a kormány felelősségteljesen szervezze meg a diákok oltási kampányát, és ha így történt volna, máris kevesebb kockázatot jelentene a jelenléti oktatás.

Példaként Németországot említette, ahol az iskolákban szeptemberre bevezették a kötelező maszkviselést, illetve hetente kétszer mindenkit kötelezően tesztelnek - idézi a lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.