Ellátás

Uniós eljárás indult hazánk ellen a gyógyászati kannabisz elutasítása miatt

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen, miután az az EU közös orvosi kannabisz álláspontja ellen szavazott az ENSZ illetékes testületében.

2021.02.19 08:38ma.hu

Kötelezettségszegési eljárás indult csütörtökön Magyarország ellen, mert nem szavazott együtt a tagállamokkal a gyógyászati kannabisz témában az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága (CND) 2020 decemberi ülésén. A CND napirendjén egyebek mellett a kannabisz gyógyászati alkalmazását szorgalmazó napirendi pont volt. Ennek kapcsán a magyar kormány nevében felszólaló Dr. Dancs Ferenc, a migrációs kihívások kezeléséért felelős helyettes államtitkár arról értekezett a szavazást megelőző beszédében, hogy fűfogyasztás mértéke az elmúlt évtizedekben drasztikusan nőtt, ami szerinte már önmagában bizonyítja mennyire addiktív szerről van szó. A szavazás azonban valójában arról szólt, hogy az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága két évnyi egyeztetés után elfogadta az Egészségügyi Világszervezet ajánlását a kannabisz újrabesorolásáról - írta az EUrologus.

Az EU országok közös álláspontjának ENSZ-béli képviseletének figyelmen kívül hagyása miatt döntött a brüsszeli testület a kötelezettségszegési eljárás megindításáról a formális figyelmeztetés megküldésével Budapestre.

A történet előzménye, hogy az uniós tagállamok 2020 novemberében közös tanácsi határozatban adtak mandátumot, mely jogilag kötelező az uniós országokra nézve. Ezek után a magyar kormány kétszer is a WHO ajánlása ellen voksolt Bécsben. Mindezt úgy, hogy az EU-s közös álláspont arról szólt, hogy a kannabisz gyógyászati felhasználását tegyék lehetővé, nem a rekreációs használatát.

A Bizottság által küldött levélre most két hónapja van reagálni a magyar kormánynak, s csak ha nem kap Brüsszel kielégítő választ, akkor jön a következő lépésként a indoklással ellátott vélemény. Végső soron az Európai Unió Bírósága elé kerülhet az ügy.

“A legnagyobb kárvallottjai ennek a kormányzati hozzáállásnak súlyos, többek közt szklerózis multiplexes, epilepsziás és más krónikus betegséggel küzdő páciensek, akik számára sokszor az egyetlen hatékony gyógyszerek az orvosi kannabisz alapú készítmények” - mondta Szelestei Miklós, a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület elnöke az EUrologusnak. Az ENSZ ülést civil megfigyelőként követő szakember szerint a legaggasztóbb, hogy a magyar kormány szándékosan összemossa ezt a gyógyászati kérdést a kábítószer kérdéssel, miközben ezt a megközelítést immár az Európai Unió tagállamainak túlnyomó többsége meghaladta és egy betegjogi központúra cserélte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.