Újraindult az utasfelvétel

Képek! Januárban nincs karácsony - Ferihegyen folytatódik a sztrájk!

Folytatódik hétfőn délután 4 órától a sztrájk Ferihegyen, a munkabeszüntetés mindkét terminált érinti - jelentette be a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) közleményben.

Feje tetejére állt Ferihegy! Nézze meg Ön is! képgaléria

2009.01.19 19:11MTI

Újraindult az utasfelvétel hétfőn este fél 7-kor a ferihegyi repülőtér 2A és 2B terminálján. Az utasfelvételt hétfőn fél 6-kor függesztették fel, mivel a délután 4 órakor kezdődött sztrájk miatt csak három utasbiztonsági kapu üzemel az ellenőrzést egyedül bonyolító 2B terminálon, ahol emiatt hatalmas tömeg torlódott fel már délután 5 órára.

A két érdekképviselet még tavaly december 10-én hirdetett határozatlan idejű sztrájkot, amelyet december 22-én felfüggesztettek. A felek azóta többször is egyeztettek, eredménytelenül.

A két érdekképviselet közös közleménye szerint hétfőn délután azért folytatják a karácsonykor felfüggesztett sztrájkot Ferihegyen, mert a munkaadó szerintük ugyanahhoz az elképzeléshez ragaszkodik, amelyet szeptember óta elutasítanak a szakszervezetek. A tárgyalásokon a cégvezetés semmilyen engedményt sem tett, végig az időhúzásra törekedett - állítják.

"A cégvezetés az elmúlt hetekben semmilyen érdemi lépést sem tett a munkaügyi konfliktus felszámolására. Hosszas sürgetésre, hétfőn ismertették az októberben egyoldalúan felmondott kollektív szerződést helyettesíteni hivatott tervezetüket. A szakszervezetek megdöbbenésére azonban ebben ugyanazok az elfogadhatatlan feltételek szerepeltek, amelyekre a munkavállalók már többször világosan nemet mondtak" - olvasható a közleményben.

A javaslat értelmében 15 százalékkal csökkennének a bérek a legnehezebb munkaköröket a legmegerőltetőbb műszakokban ellátók esetében - vélik. Az évente kivehető pihenő és szabadnapok száma is jelentősen, legalább harmadával csökkenne. A munkarendek, a pontos munkaidő-beosztások pedig tervezhetetlenné válnának a szakszervezetek szerint.

Mivel a többi sztrájkkövetelést a munkáltató napirendre sem vette, azok kapcsán sem született semmilyen előrelépés - jegyzik meg.

Emlékeztetnek: a Budapest Airport időközben megállapodott a takarítás kiszervezéséről, a két legnagyobb szakszervezet ezzel ellentétes követeléseit "semmibe véve".

Így a dolgozói oldal a karácsonykor felfüggesztett sztrájk azonnal folytatása mellett döntött
- áll a közleményben.

Tanácstalan utasok, szünetel az utasfelvétel Ferihegyen

Nagy tömeg alakult ki hétfőn délután a ferihegyi repülőtér 2B terminálján, miután a repülőtéri szakszervezetek hétfőn 16 órától újraindították december 22-én felfüggesztett sztrájkjukat; átmenetileg az utasfelvétel szünetel. (Bővebben a témáról!)

Ferihegyi sztrájk - BA - 108 járat indul délután

A ferihegyi sztrájk újraindításától, hétfőn délután 4 órától összesen 108 járat indul a ferihegyi repülőtérről, az előző sztrájk idején alkalmazott görög munkavállalókat ugyan a Budapest Airport (BA) hazaküldte, de ha szükség lesz rájuk, egy-két órán belül visszatérhetnek - mondta el Szollár Domokos, a BA szóvivője az MTI-nek. (Bővebben a témáról!)

Késések lesznek, járatelhagyások talán nem

Bezárják a ferihegyi repülőtér 1-es terminálját délután 4 órától a folytatódó sztrájk miatt, a járatok a 2-es terminálról közlekednek - közölte Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője hétfőn. (Bővebben a témáról!)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.