"Az értelmiség a kisebbség fennmaradásának záloga"

Sólyom az ellentétekről is beszélt Révkomáromban

A kisebbségi nemzetek fennmaradásához saját értelmiségre van szükség, így anyanyelvük nem válik konyhanyelvvé, hanem versenyképes marad - mondta a Magyar Köztársaság elnöke Révkomáromban, a Selye János Egyetem fennállásának ötödik évfordulóján rendezett ünnepségen.

2009.01.19 14:09MTI

"A Dél-Szlovákiában őshonos magyarság szakembereinek sok éves lemaradást kell behozni" - tette hozzá Sólyom László, aki kiemelte: a Selye János Egyetem láncszemet jelent a két nemzet kapcsolatában.

Az egyetem konferenciatermében megtartott eseményen részt vett és köszöntőt mondott Ivan Gasparovic, a Szlovák Köztársaság elnöke és Dusan Caplovic miniszterelnök-helyettes is. "A kor arra kényszerít bennünket, hogy párbeszédet folytassunk. A konfrontáció mesterséges szítása nem a megfelelő út" - emelte ki a szlovák államfő, aki szerint az egyetem a "megértés hídját" jelenti két, ezer éve egymás mellett élő nép között.

Hozzátette, véget kell vetni a politika azon terméketlen időszakának, amelyben történelmi sérelmek és félreértések domináltak, s kívánatos lenne, ha a következő időszakban a politikát az értelem jegyében a nagyvonalúság és a felelősség alakítaná.

Az egyetem januárban távozó rektora, Albert Sándor emlékérmet adott át Ivan Gasparovic és Dusan Caplovic részére, valamint Sólyom Lászlónak és Pálinkás Józsefnek, az MTA elnökének.

Emlékérmet vehettek át azok a képviselők és kormánytagok is, akik 2003-ban a szlovák parlamentben szavazatukkal hozzájárultak a Selye János Egyetem létrehozásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.