Hableány-tragédia

Elsüllyedt egy városnéző hajó Budapesten - legalább hét halott

Ütközött, felborult és elsüllyedt egy hajó a Dunán a Parlamentnél, legalább 7 ember meghalt.

2019.05.30 05:52ma.hu

Szerda este negyed 10-kor felborult és elsüllyedt egy hajó a Dunán Budapesten a Parlamentnél, miután összeütközött egy szállodahajóval. Éjjel fél 1-kor a Mentőszolgálat szóvivője azt mondta, legalább 7 ember halt meg, 7 embert kórházban ápolnak, sokakat pedig nagy erőkkel keresnek.

A Hableány városnéző-hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és 2 főnyi magyar személyzet tartózkodott. A baleset a Margit híd és a Lánchíd közötti Duna-szakaszon történt. Noha a mentést hamar megkezdték, éjfélig 14 embert mentettek ki az áradó Dunából, közülük sajnos hetet nem sikerült újraéleszteni. A többieket még mindig keresik.

A viharos szél és eső akadályozza a mentést, a Duna sodrása gyors, mert elérte a budapesti szakaszt az áradás.

Az M1 televízió tudósítása szerint a rendőrség az M0-s hídjának magasságában bukkant még egy holttestre, ezért már Budapesttől délre (is) keresik a túlélőket.

Feltételezések szerint a kisebbik, elsüllyedt hajó egy sokkal nagyobb, 95 szobás lakóhajóval ütközött össze.

A Hableány hajó 60 ember befogadására képes, 27 méter hosszú, 150 lóerős motorral felszerelt, rendszeresen karbantartott járműve a Panoráma Deck flottájának 2003-óta. A katasztrófavédelem szonárral kutatta a Duna fenekét. A roncsot éjjel 2 körül találták meg a Margit híd pillérétől három méterre a Duna mélyén. Hogy mikor tudják kiemelni, azt még nem tudni.

Ember a vízben!

Az Index információi szerint a baleset úgy történt, hogy a Hableányba a Margit hídnál hátulról belefutott egy szállodahajó, és felborította. A Mahart Budapest nevű hajója vette először észre a balesetet, onnan hangzott fel először az "Ember a vízben!" figyelmeztetés is.

A Hableány hajó tulajdonosának képviselője nem sokkal este 10 után az Indexnek azt mondta, a hajó "ténylegesen" elsüllyedt, rendkívüli erőkkel zajlik a mentési munka, "a hatóságok a helyszínen és a hajós társaság mindent megtesz azért, hogy mindenkit kimentsenek a vízből".

A dél-koreai nagykövetség munkatársai pedig folyamatosan a helyszínen vannak. A szöuli kormány egy legalább 18 fős csoportot küld Magyarországra a tragédia érintettjeinek segítésére, illetve feltehetően az áldozatok hazaszállítása érdekében.

Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panoráma Deck Kft. szóvivője szerint rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset. Azt mondta, semmit sem tudnak a körülményekről, hogy mi történt és hogyan történt. Ezt a hatóságok vizsgálják, ám az elsődleges vizsgálatok - a közmédia hajnali közlése szerint - nem állapítottak meg szabálytalanságot.

Tóth Mihály közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak. Annyit tudnak, hogy a hajó gyorsan süllyedt.

Keresztezték egymás útját

Az eddig ismert információk alapján valószínűsíthető, hogy a Viking Sygin nevű svájci illetőségű, a németországi Passauba tartó hotelhajó lehetett a baleset másik elszenvedője. A Vesselfinder útvonalkövető funkciója alapján ugyanis a Viking Sygin és a Hableány keresztezte egymást útját a Margit hídnál, majd a Viking Sygin nem sokkal később kikötött a Carl Lutz rakpartnál Újpesten, és jelenleg is ott áll. A Vesselfinder szerint a Hableányt legutoljára pont ott érzékelte a rendszer, ahol később megtalálták a roncsait, pár méterre a Margit híd pillérétől. A Szent Flórián tűzoltóhajó is itt körözött sokáig.

A hvg.hu közzétett felvételeket, melyek szerint a Viking Sigyn a balesetet követően a Jászai Mari tér közelében horgonyzott, amikor hajnalban 10-15 percen belül 10 rendőrautó érkezett elé, majd a rendőrök felvonultak a fedélzetre. Felvételeik alapján a hajó üres volt, gyaníthatóan az utasokat leszállították róla.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.