Fórum

Olvasói és moderálási alapelvek

A ma.hu internetes portál írásainak olvasása és fórumainak használata ingyenes, azokat bárki használhatja, kivéve azokat, akik megszegik az alapelveket. Vannak olyan szolgáltatások melyek használatához regisztráció és bizonyos adatok megadása szükséges vagy fizetősek.

2007.12.09 11:48ma.hu

Olvasói alapelvek

A ma.hu internetes portál nem regisztrált és regisztrált szinten elérhető írásai és hírközlő tartalmai személyes használatra (olvasás) ingyenesek, ha az olvasó nem tiltja a reklámok megjelenését és animációját és az olvasással egyidejűleg letölti a reklámokat is és az azok letöltéséhez szükséges lejátszó plugineket is. A ma.hu fenntartja a jogot, hogy a reklámok tiltása esetén ne jelenjenek meg vagy csak részben jelenjenek meg az ingyenesen elérhető tartalmak.

Moderálási alapelvek a fórumhoz

Elvárjuk a látogatóinktól, akik élnek a vita lehetőségével, hogy betartsák az általunk megírt szabályokat.

A moderálási elvek célja, hogy a normális keretek közt kialakult vitát helyes mederben tartsa. Minden embernek joga van a véleményét elmondani, amíg azzal más jogait vagy törvényt nem sért meg. Ezenkívül vannak morális, ízlésbeli szabályok is, melyek betartását fórumozóinktól elvárjuk.

A ma.hu portálon a fórumon való hozzászólásokat regisztrációhoz* kötöttük. Adatkezelési alapelveinket a regisztrációval kapcsolatban itt olvashatja. A regisztrációhoz az adatok megadása önkéntes. Az adatok megadásakor az olvasó döntheti el, hogy e-mail címét nyilvánossá teszi e automatikusan hozzászólásokban (hamarosan elérhető funkció, jelenleg nem nyilvános semmilyen adat).

A moderátorok különleges jogokkal és felelősséggel felruházott felhasználók. A moderátorok jogában áll a fórum témák címét módosítani, teljes témát törölni, hozzászólásokban oda nem illő szavakat, törvényt sértő tartalmakat, a ma.hu-t kiadó szervezet, szponzorai vagy dolgozói bármilyen érdekét sértő kifejezéseket eltávolítani és akár szankcionálni a fórumon.

 

Tilos kimoderált hozzászólást ismételten a fórumba megismételni, tilos egy hozzászólást szándékosan megismételni (flood), tilos reklám, marketing vagy PR céllal a fórumban tartalmakat elhelyezni. A téma címéhez kapcsolódóan kell a témába írni, nem a témához kapcsolódó bejegyzést tilos beírni (offolás). Különösen tilos a fórumozó társat durván becsmérelni, illetlenséggel ellátni.

A moderátor a vitából eltávolít minden olyan jellegű beírást, mely a kulturált, folyamatos társalgást feltűnően, szándékosan akadályozó és/vagy zavaró, agresszív vagy témán kívüli hozzászólás. A moderátorok a szabályszegés súlyától függően (akár végleg vagy határozott ideig) kitilthatnak vagy végleg törölhetnek egyes felhasználókat a rendelkezésükre álló információk bármelyikének nem nyilvános módon történő felhasználásával. Az első hiba esetén általában csak akkor tiltják ki őket, ha a szabályszegés kiugróan súlyos.

A moderátorok szubjektív megítélésének jelentőségét csökkentendő, a törölt hozzászólásokat valamennyi moderátor látja, és joga van érvényteleníteni a másik moderátor beavatkozását. A moderátorok tévedhetnek, de a céljuk, hogy a vitafórum megmaradjon a szabad véleménynyilvánítás egyik lehetőségének - anélkül, hogy ezzel a lehetőséggel bárki visszaélne. A moderátor joga eldönteni, hogy mi az a morális, ízlésbeli határ, vagy mi az a tartalom, ami az előbbiekben leírtakat megsérti és melyek azok, amelyeket még megenged a fórumokban. Ha a moderátorok között vita van, a felelős kiadó dönt.

Azon felhasználók ellen, akik nem tartották be a moderálási alapelvekben rögzítetteket, a moderátoroknak joga van fellépni úgy, hogy minden általuk rendelkezésre álló eszközzel megakadályozzák az alapelvek vagy törvények ismételt megsértését. Akár úgy is, hogy az esetleg azzal jár, hogy más ingyenes felhasználót is kizárnak a ma.hu szolgáltatásaiból; különösen igaz ez azon internet-szolgáltatókhoz vagy anonim internet-szörfölő szerveződéshez tartozó internetezőkre, melyek nem partnerek a törvénysértések megakadályozásában.

Azonban a moderátoroknak nem csak jogaik, hanem kötelességeik is vannak. Felelősségük, hogy a moderálási elveket szem előtt tartva érthető rendszer szerint és következetesen moderálják a hozzászólásokat, illetve azokat nem anonim kérdésre megindokolják, vagy súlyos esetben a moderálási indokokat a moderálási fórumban nyilvánosan megteszik. A moderátorok csak annyira avatkoznak bele a vita menetébe, amennyire azt a kultúrált társalgás menete megkívánja.

A moderátorok mindent megtesznek, hogy a szabályokat sértő hozzászólásokat szankcionálják, de a fórum mérete miatt nem biztos, hogy mindent megtalálnak. Ezért kérjük, hogy ha egy felhasználónk olyan bejegyzésre bukkan, amely megítélése szerint a moderálási elvekben rögzített kitételek bármelyikébe ütközik, esetleg egyéb módon akadályozza a kulturált társalgást, jelezze azt az info@ma.hu e-mail címen.

A ma.hu egyéni belátása és érdekei szerint szabadon rendelkezik a fórumán közzétett információval, illetve hozzászólással. A hozzászólás közzétételével a felhasználó lemond hozzászólása feletti rendelkezési jogáról, anyagi vagy más jellegű követelést a későbbiekben arra alapozva nem támaszthat.

A ma.hu fórumai jellegükből adódóan névtelenséget biztosítanak felhasználóiknak. Bizonyos megkötésekkel minden felhasználó olyan álnevet (nick) választhat magának, amilyet csak akar.

Nem választható olyan nick, amely:

- a valós életben bármely közszereplő, közismert ember neve, vagy ahhoz megtévesztésig hasonló a nick név, ha nem ő az a személy

- más regisztrált felhasználó által már használt vagy ahhoz megtévesztésig hasonló nick név,

-  más jogos és méltányolható érdekeit sértő név,

- obszcén vagy trágár kifejezés,

- törvényt sértő kifejezés,

- a ma.hu valamely hivatalos személyére utaló vagy ahhoz megtévesztésig hasonló nick név

- burkolt vagy nyílt reklám, marketing vagy pr-hordozónak tekinthető.

Amennyiben egy felhasználó a fenti lehetőségek közül bármelyik pontot megszegi, és tiltott kategóriába tartozó nicket használ, hozzászólásának tartalmától függetlenül kimoderálhatjuk véleményét és/vagy kizárhatjuk a fórumból.

Nagyon kellemes, kulturált és építő jellegű társalgást, vitát kívánunk minden olvasónknak és fórumozónknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.