Pénzügyek

"Vizezik"-e a gázt?

Gyakran hallani - főként a fűtési szezonban - olyan véleményeket, miszerint a föld-gáz fűtőértéke megváltozott, hiszen magasabb lett a gázszámla, vagy éppen más lett a gázláng színe.

2016.12.06 20:21ma.hu

A földgáz felhasználása jóval összetettebb folyamat, mint ahogy azt mi felhasználók sokszor sejtjük. Ez az oka annak, hogy a fűtőértékkel kapcsolatban időről-időre különböző tévhitek születnek és terjednek el a fogyasztók körében. Ahhoz, hogy tisztán lássunk, ismernünk kell néhány fontos tényt.

Mit jelent a földgáz fűtőértéke?

Az senkinek sem újdonság, hogy a földgáz használati értékét a belőle nyerhető energia (hő) határozza meg. De mitől függ a kapott energia? „A földgáz úgy nevezett szénhidrogén gázok keveréke, vagyis ezeket a gázokat szén és hidrogén különféle vegyületei alkotják. Ezek elégetésekor javarészt széndioxid és víz,továbbá hő keletkezik” – magyarázza Lengyel István, a TIGÁZ-DSO Kft. szakembere. „A fűtőérték azért kerül mérésre, hogy a különböző hőértékűföldgázokat (és egyéb éghető anyagokat) össze lehessen hasonlítani. Ezt pedig a föld-gáz égetésekor felszabaduló hőmennyiség mérésével lehet megtenni.

A fűtőérték az 1 m3 földgáz elégetésekor felszabaduló hőmennyiség, ha az égéskor keletkezett vízgőz halmazállapotban marad. Mértékegysége MJ/m3.

Csökkenhet-e otthonunkban a fűtőérték?

A földgáz fűtőértéke hazánk legnagyobb részén 33-35 MJ/m3 között van. „A fűtőérték ’értékét’ szabvány írja elő, amelyet minden érintettnekbe kell tartania” – teszi hozzá Lengyel István. „A szabvány a fogyasztási helyre vonatkozó átlagos fűtőértéktől plusz-mínusz 5%-os eltérést en-ged meg, tehát a TIGÁZ-DSO Kft. szolgáltatási területén a fűtőértéknek 32,3-35,7 MJ/m³ kö-zötti értéktartományban kell lennie. A földgázelosztó a rendszerébe betáplált gáz elosztását végzi. A fűtőérték ’értékét’ sem befolyásolni, sem megváltoztatni nem tudja.

A fizetendő gázdíj ebből kifolyólag nem csupán az elfogyasztott gáz térfogatától függ, hanem annak fűtőértékétől is, vagyis attól, hogy a gázból mennyi energiát lehet kinyerni. Így a szolgáltató az elfogyasztott mennyiséggel arányos díjat számítja ki a következőképpen:

Gázdíj [Ft] = Gáztechnikai normál térfogata [m3] x Gáz fűtőértéke [MJ/m3] × Energia egységára [Ft/MJ]

Felmerül a kérdés: mi van akkor, ha az égéskor keletkezett víz lecsapódik folyadék halmazállapotba? Ez lesz az égéshő - áll a www.mindentafoldgazrol.hu szakmai oldalon.

Mitől érezzük mégis úgy, hogy csökkent a fűtőérték?

Sokan érvelnek a fűtőérték látszólagos romlása mellett azzal, hogy lassabban forr fel a víz, vagy ami a leggyakoribb, többet kell fűteniük ahhoz, hogy elérjék ugyan azt a hőmérsékletet, mint korábban. „Az ördög a részletekben rejlik, és itt sincs ez másképp. Az például, hogy mennyi idő alatt tudjuk felfűteni a lakást, rengeteg aprónak tűnő, de igen lényeges tényező függvénye” – magyarázza Lengyel István. „Az egyik legfontosabb ilyen tényező a földgázból nyerhető energia mellett a fogyasztó gázkészülékének állapota, a gáz nyomása, a befűtendő tér mérete, a lakás hőszigetelése és persze nagyon fontos az időjárás is.” Ezek közül néhány tényezőt mi is meg tudunk változtatni a takarékosság érdekében: rendszeresen karbantartatjuk a gázkészülékeinket, vagy energiatakarékosra cseréljük ki, továbbá elvégezzük a lakás hőszigetelését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.