"A szembenállás mocsárba visz"

Fodor Gábor: 1956 a demokráciát, a nemzeti összefogást jelenti

A demokráciát, a szabadságot és a nemzeti összefogást jelenti 1956, ez az az üzenet, amely a mának is szól - mondta az SZDSZ megemlékezésén a Kozma utcai temető 301-es parcellájánál Fodor Gábor.

2008.10.23 14:59MTI

Az SZDSZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a forradalom idején valóban tudtak egymásra figyelni a különböző politikai beállítottságú emberek, erre legközelebb talán csak a rendszerváltozáskor volt példa. Hozzátette: mai bajaink abban a magyar hagyományban gyökereznek, hogy nem tudjuk megérteni egymást, és mély a gyűlölet a különböző politikai erők között. Fodor Gábor kijelentette: az SZDSZ-nek az a dolga, hogy képviselje azt a józanságot, azt a kiegyensúlyozottságot, amelyre 1956 kell, hogy megtanítson minket. Megjegyezte: a szembenállás nem tud máshová vinni, csak a mocsárba.

A pártelnök azt mondta, a szabad demokraták számára 1956 mást is jelent, mert az SZDSZ nem lett volna, ha nem lettek volna alapítóik között azok az egykori 56-osok, akik segítették a rendszerváltozást. Az egykori 56-os halálraítélt, volt szabad demokrata, jelenleg szocialista képviselő, Mécs Imre levelét felesége, Magyar Fruzsina olvasta fel.

Az ott nyugvó egykori bajtársaihoz szóló levélben Mécs Imre - aki egy vidéki megemlékezésen vesz részt - azt írta, hogy harcukat megharcolták, kiharcolták a rendszerváltozást és létrehozták a magyar történelem első igazi demokratikus jogállamát. Ma viszont hiányzik az, ami bennük megvolt, az egymás iránti bizalom, az önzetlenség és a tényleges, nem handabandázó hazaszeretet - írta.

Göncz Árpád levelét Fodor Tamás színművész olvasta fel. A volt köztársasági elnök arról írt: az ünnepeknek, a forradalmaknak az a közös sorsuk, hogy az utókor alakítja történeteiket és történelmüket. Éppen ezért az a legfontosabb, "hogy elmondjuk, 1956 nem kisajátítható, szellemisége, tartalma összetettebb annál, hogy bárki is jogosan magához ragadhassa. 1956 az ország közös ügye volt és az is kell, hogy maradjon" - írta Göncz Árpád.

A volt államfő szerint 1956 üzenete már nem az akkor kitűzött célokban keresendő, hanem az akkor és ott megvalósult magatartás, az az összefogás kell, hogy példát mutasson. Október 23. azt jelenti, hogy érdemes volt harcolni, hiszen ennek a harcnak lett eredménye a független, demokratikus és szabad Magyarország, a forradalom pedig azt üzeni, hogy védenünk kell a megszerzett szabadságot - fogalmazott levelében Göncz Árpád.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.