Kivizsgálták az esetet

Hivatalos: megtévesztően tudósított az osztrák sajtó a bicskei eseményekről

A testület szerint "az olvasók hamis képet kaptak a helyzetről, a fotók tévesen azt a benyomást keltették, hogy rendőri brutalitás történt".

2015.11.26 12:09ma.hu

Az Osztrák Sajtótanács hivatalos állásfoglalása szerint a bicskei képeket az osztrák médiumok rossz kontextusban közölték és arra szólította fel az érintetteket, hogy a megfelelő kontextusban újra tegyék közzé azokat.

Mint ismeretes, szeptember 3-án egy migráns férfi a sínekre lökte feleségét és gyermekét, de ez csak videófelvételből derült ki; a fotók alapján úgy tűnt, hogy a család a rendőrségi intézkedés nyomán került a földre. Az Osztrák Sajtótanács olvasói panaszok nyomán vizsgálódott az ügyben, és hivatalosan is kimondták: megtévesztően tudósított az osztrák sajtó a bicskei eseményekről.

A felvételek ugyanis azt a benyomást keltették, hogy a rendőrség erőszakot alkalmazott a menekültekkel szemben, és azzal, hogy nem közölték a teljes videót, nem derült ki, hogy a menekültek szándékosan és rendőri beavatkozás nélkül vetették magukat a sínekre.

Nem indul eljárás egy lappal szemben sem

Nem jár el konkrétan egy médiummal szemben sem az osztrák sajtótanács a bicskei vasútállomáson a migránsokról készített, hamis benyomást keltő fotók ügyében.

Ennek oka, hogy sok médium volt érintett, illetve ügynökségi képekről van szó, amelyeket a televíziók és az újságok átvettek – közölte Alexander Warzilek, a szervezet elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hozzátette, ennek nincsenek jogi következményei, a sajtótanácsnak figyelmeztető funkciója van, és azt szeretnék elérni, ha az eset médiaetikai vitát generálna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.