Illegális bevándorlás

KKM: aki a határt megtámadja, terrorcselekményt követ el

A külügy sajtófőnöke hangsúlyozta: az is terrorcselekményt követ el, aki hangosbeszélővel szervezi a határ elleni támadást.

2015.09.18 18:10MTI

Aki a határt megtámadja, terrorcselekményt követ el - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

A Röszkén történt zavargással összefüggésben azt mondta: "felfegyverkezésről, veszélyekről, terrorizmusról kell beszélni", szervezett támadás történt. Hozzátette: kézmozdulatokkal, kiabálással irányították az embereket.

Menczer Tamás bejelentette: a rendőrség mellett a KKM is feltette honlapjára a fényképeket, amelyeken azok az emberek láthatók, akiket a határkerítés szerdai lebontásával és a rendőrök elleni támadásokkal összefüggésben keresnek. A külügyi és a belügyi tárca, valamint a szakszolgálatok várják a külföldi társhatóságok segítségét, ha bárkinek információja van a képeken látható emberekről.

A sajtófőnök felidézte: többször arról számoltak be európai politikusok, tisztségviselők és a nemzetközi média is, hogy szerdán a rendőrök "brutálisan léptek fel a védtelen bevándorlókkal szemben". Hozzátette: Magyarország ezt eddig is cáfolta, de a felvételek is önmagukért beszélnek, látható volt, hogy agresszív bevándorlók felfegyverkezve, kövekkel és betondarabokkal támadták meg a magyar rendőrséget, a magyar határt.

A rendőrség pedig arányosan, szakszerűen, az előírásoknak megfelelően megvédte a magyar határt és így az európai uniós előírásoknak megfelelően a schengeni külső határt is - mondta a sajtófőnök.

Menczer Tamás szerint a felvételeken látható egy megafonos férfi, aki egyértelműen szervezője, irányítója a bevándorlók csoportjának, és látható egy másik, a bevándorlókat irányító férfi is.

Egyértelmű, hogy ez "szervezett fellépés, szervezett támadás volt" - hangsúlyozta.

"Ártatlan bevándorlók hátizsákjához mióta tartozik hozzá szervesen például a megafon", vajon azt a férfi hozta magával Szíriából, vagy kapta valakitől és ha igen, milyen utasítással - tette fel a kérdést, hozzátéve: a férfi a megafonba angolul és arabul beszélt.

A sajtófőnök hangsúlyozta: az is terrorcselekményt követ el, aki hangosbeszélővel szervezi a határ elleni támadást.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Horvátországban buszokkal szállítják a bevándorlókat a horvát-magyar határhoz, azt mondta: a horvát rendőrök szervezetten szállítják a bevándorlókat, akiknek azt mondják, hogy erről a horvát és a magyar belügyminiszter megegyezett. Menczer Tamás ezt hazugságnak nevezte, mint mondta, a tárca magyarázatot kért a horvát külügyminiszter-helyettestől, és kérte, utasítsák a rendőröket, hogy "ennek a hazugságnak a terjesztését fejezzék be".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.