Illegális bevándorlás

Kormányszóvivő: a hotspot nem megoldás

A kormány több lehetőséget vizsgált meg, és végül elvetette a korábban tervezett tranzitzónák létrehozását az országhatár mentén.

2015.09.11 10:59MTI

A kormány mindent elkövet, hogy Magyarországon ne jöjjenek létre úgynevezett hotspotok, mert az illegális bevándorlás kezelésének "nem ez a módja" - jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

A politikus elmondta: a kormány több lehetőséget vizsgált meg, és végül elvetette a korábban tervezett tranzitzónák létrehozását az országhatár mentén.

"Van egy látható nyomás, hogy Magyarország is úgynevezett hotspotokat hozzon létre", de egészen biztos, hogy a helyzet kezelésének "nem ez a módja" - közölte.

Kovács Zoltán elmondta: olyan pontokat természetesen kialakítanak, ahol az érkező migránsok, menedékkérők benyújthatják kérvényüket, és gondoskodnak mindenki ellátásról, elszállásolásáról.

A kormányszóvivő leszögezte, hogy tarthatatlan állapotok alakultak ki, mert az Európai Unió területére bejutott migránsok nem működnek együtt a hatságokkal.

"Ezt a tarthatatlan állapotot nem a magyar hatóságok idézik elő, hanem az, hogy nem működnek velük együtt, nem várják ki a sorukat. Nemhogy nem türelmesek, végtelenül türelmetlenek ezek a migránsok, akik minél hamarabb el szeretnének jutni valahova" - jegyezte meg, hozzátéve, nyilvánvalóan Nyugat-Európában sem tolerálják ezt a magatartást.

Kovács Zoltán közölte, ezek az emberek mindenképpen el fogják érni vágyott célpontjukat, az események pedig láthatóan nemcsak a magyar hatóságokat érik felkészületlenül, hanem az osztrák és a német szerveket is.

"Ők is abból indulnak ki, amiből mi is, hogy legalább az alapvető, minimális együttműködést az illegális migránsoktól megkapjuk" - mondta, ezek között említve a regisztrációt, vagy azt, hogy a bevándorlók kivárják a sorukat.

A kormányszóvivő szerint egyes osztrák politikusok a saját államuk által be nem tartott szabályokat kérnek számon Magyarországon, miközben "úgy tűnik, hogy ezen az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon lassan Magyarország az egyetlen, amelyik megpróbálja betartani az alapvető európai szabályokat, amelyek mégoly elégtelenek is".

Kovács Zoltán kiemelte, helyre kell állítani az európai határellenőrzés hatékonyságát, ami nem lezárást, hanem a zöldhatáron való átkelés megszüntetését jelenti.

"Az teljes mértékben tarthatatlan, hogy lassan most már az ideérkező kívánsága szerint alakulnak a dolgok" - jelentette ki a kormányszóvivő a Kossuth rádió 180 perc című reggeli műsorában, hozzátéve, ez a hullám mostanra elérte Ausztriát.

"Dánia is elkezdi visszaküldeni azokat, akik minden szabályra fittyet hányva úgy gondolják, hogy nekik joguk van továbbmenni Svédországba" - tette hozzá, megjegyezve, ezekért a szabadságokért nagyon keményen meg kellett küzdeniük térség uniós tagállamainak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.