Interjú

Vérhiány: a Facebook segített, a polgármester nem kért protekciót!

A XV. kerület polgármestere, Hajdu László segítségkérő kiáltását szerkesztőségünk a Facebookon olvasta. Azért kért segítséget egy hete csütörtökön, mert nem tudták megoperálni megfelelő vér hiányában.

2015.06.25 16:30ma.hu

"Kedves Barátom, Ismerősöm! Öt nap után a kórházból haza kellett jönnöm, nem tudtak csípőprotézissel megoperálni, nincs vér! Én "A"- Rh.pozitív vércsoportba tartozom, ha ilyen vérrel tudsz engemet segíteni, szóban ki nem fejezhető hálára kötelezel. Az is segítség, ha nem ez a vércsoportod, de az én nevemre adományozod. Hajdu László (sz. Vésztő 1947. 08. 23. an. Varga Eszter, a kórház: OORI - Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Ortopédiai oszt.). Kényszerből írok, sok tisztelettel: Hajdu László" - osztotta meg a közösségi oldalon a kérést.

A beszélgetésünk alatt a Demokratikus Koalícióban politizáló polgármester, volt országgyűlési képviselő azt tartotta a legfontosabbnak, hogy aki szeretne, tudna segíteni, a Magyar Vöröskereszt oldalán megtalálja az aktuális véradási helyszíneket, nagyon sok véradóra volna szükség hazánkban.

Az egészségügyi kérdéseken kívül természetesen az önkormányzattal kapcsolatos kérdéseinkre is választ kaptunk. Azt is megtudtuk: véleménye szerint a Demokratikus Koalíció ebben a kerületben a többség egyedüli megszerzésére is képes lehet.

ma.hu: Mi történt, miért kellett a segélykiáltás a Facebookon?
Hajdu László: Nem protekciós beteg voltam, ezt valószínű megtehettem volna, de az nem én vagyok. Elmentem a XV. kerületi Rákos utcai rendelőbe, és az ott rendelő ortopéd orvos megvizsgált. Őt kérdeztem meg, hogy ha már nem kerülhetem el a műtétet, tud-e valakit, aki ilyen betegséget tud operálni. Igen, mondta, én is - máris bizalmam lett és így kerültem abba az intézménybe, ahol ő ortopéd sebészként operál. Ennyi kapcsolat van abban, hogy abba az intézetbe kerültem. Közel 20 éve nem voltam kórházban, így nyilván nem voltam operálva sem; nem ismertem az egészségügyi viszonyokat belülről, a médiákból, képviselői fogadó óráim alkalmával hallottam ilyen-olyan véleményt!
Itt, a kezelésem helyén kiváló embereket ismertem meg, olyanokat, akik a magyar egészségügyet szakmai szeretetből, hivatástudatból, irántunk, betegekért érzett felelősségtudatból végzik - nem hittem volna, hogy ennyi megszállott ember él velünk. Nekem egy életmód-szemeszterrel felérő az itt látott és tapasztalt szenvedés közelről való megélése.

ma.hu: Mi volt a probléma a vérrel?

Hajdu László: A vérellátás a kórháztól független helyen zajlik, ahogy érzékeltem, e tekintetben kiszolgáltatottak. A vérellátás fő problémája a Vöröskereszt országos civil szervezet évek óta folyó elsorvasztása lehet, illetve ezzel összefüggésben az önkéntes véradás rangon aluli kezelése. Tény, hogy hatalmas vérhiány van hazánkban. Sajnos ezt a kérdést csak akkor vesszük valamennyien komolyan, ha valamelyik szerettünknek van szüksége vérre.

ma.hu: Mi volt a tapasztalat a felhívás után?
Hajdu László: A véradást szervező akciómban jöttem rá erre, nevemre, az én segítésemre jöttek közel kétszázan, de csak úgy a véradás sematikus szervezése nem motivál tömegeket önkéntes véradásra sajnos, ezen a területen valódi értelmes reformokra volna szükség a kormány részéről. Mindenesetre amíg ez meg nem történik, a legfontosabbnak tartom a betegek érdekében, hogy aki szeretne, tudna segíteni, a Magyar Vöröskereszt oldalán megtalálja az aktuális véradási helyszíneket, nagyon sok véradóra volna szükség hazánkban.

ma.hu: Sikeres volt a Facebookos akció?

Hajdu László: Igen, a magyarok mindig segítőkészek minden történelmi és hétköznapi esetben, is mint az enyém volt. Öt nap alatt jutottam a szükséges vérmennyiséghez.

ma.hu: Megválasztása után patthelyzet alakult ki XV. kerületben, mi politikai helyzet a kerületben?

Hajdu László: Az elmúlt esztendő a választási kampányok éve volt. A parlamenti választásokon némi aktivitás még volt, de az EP és az önkormányzati választásokat látható érdektelenség kísérte. A 2014. október 12-én önkormányzati képviselői és polgármester-választáson a szavazati jogukkal élő kerületi polgárok döntöttek, volt - ez a többség -, aki azzal szavazott és ezzel segítette valamelyik versengő felet, hogy nem vett részt a szavazáson. Végül is a szavazásra jogosultak kisebbik hányada volt aktív, és formálisan ők döntötték el a XV. kerület önkormányzatának összetételét öt évre! A szavazásban aktívan részt vettek eldöntötték, hogy a polgármesterjelölt-kínálatból Hajdu Lászlót választották meg. Ugyanakkor az új/régi polgármester mögé nem szavaztak többséget, ez is egy választói akarat megnyilvánulása volt.

ma.hu: Hogy állt fel a képviselőtestület?
Hajdu László: A FIDESZ-KDNP 10, a DK 2, a RÁTE 2, a Liberálisok 2, az MSZP 2, az LMP 1, a Jobbik 1 fő képviselői helyet tudott megszerezni. Többséget csak politikai alkuval, megállapodással lehetett elérni bármelyik oldalon. A többség biztosítását a szavazók a politikai szereplőkre bízták, ez a kerületi érdek biztosíthatta csak a működőképességet. Az önkormányzati választást jelentős fővárosi - ellenzéki oldali - alkudozások előzték meg. Ennek lett az eredménye, hogy a végén a polgármestert - a nyertes Hajdu Lászlót - a DK jelöltjeként jegyezhették be, de a demokratikus ellenzéki pártok összefogásával létrejött politikai választási megállapodásban részt vevők támogatásával. Az egyéni körzetekben induló jelöltek is alkuban lettek az összefogásban részt vevők között elosztva. A 14 egyéni körzetben a DK 4, az MSZP 4, az Együtt PM 3, a RÁTE 2, a Liberálisok 1jelöltet indítottak, a többiek pedig támogatták a kampányban a jelölteket. Ez az alku a pártlista állításánál is működött.

ma.hu: Mi lett a választás végeredménye?
Hajdu László: Végül az egyéni körzetben a FIDESZ-KDNP a 14 egyéni körzetből 8-at, az összefogás pártjai pedig 6-ot nyertek meg. A pártlistán kapott további 2 helyet a FIDESZ-KDNP és 2 helyet az összefogás (1 fő RÁTE, 1 fő Liberálisok), illetve 1 főt az LMP és 1 főt a Jobbik. Ebből kellett egy többségi képviselőtestületet létrehozni. Számos variáció elképzelhető volt, de itt nem átmeneti politikai, ráadásul bizonytalan megállapodásra volt szükség, hanem az ötéves ciklusra kitartó megalapozott és kiérlelt alkura. Az egységes 10 fővel a FIDESZ-KDNP rendelkezett, de többséget csak a Jobbikkal kötött alkuban tudott volna elérni, illetve tárgyalhatott külön másokkal is. Az ellenzéki összefogás a polgármester szavazatával együtt 9 fő volt. Lehetett ezen az oldalon is ugyanazokkal tárgyalni egy többség matematikai megteremtése érdekében. Október 12., a választás és december 17., a politikai megállapodás között éjjel nappal folytak a tárgyalások szinte minden variációban, a közel 2,5 hónap patthelyzet alakult ki sok vitában, ám végül megállapodással sikerült lezárni. A vita megmutatta, hogy a kerület érdeke mentén lehet csak megállapodni.

ma.hu: Mit tartalmazott a megállapodás?
Hajdu László: Tartalmilag a lényeg az volt, hogy a képviselőtestület több hónap vajúdás után december 17-én teljes körűen meg tudott alakulni. Választottunk három alpolgármestert. Főállású lett dr. Pintér Gábor (FIDESZ-KDNP) és Németh Angéla (RÁTE), részidős alpolgármester pedig dr. Balázs Zoltán (FIDESZ-KDNP) lettek. Az alpolgármesterek munkaköre, hatásköre, jogköre részletesen szabályozva lett, és jelentem, működik a hármas. A bizottságok elnökeit, tagjait és a gazdasági társaságaink felügyelő bizottság elnöke és tagjait is megválasztottuk. A polgármester-helyettesítés sorrendje, az aláírás rendje, a kötelezettségvállalás is rendezett. A karácsony előtti politikai megállapodást Hajdu László polgármester, dr. Pintér Gábor FIDESZ-KDNP frakcióvezető és László Tamás, a FIDESZ XV. kerületi elnöke írta alá, ez tette lehetővé, hogy a 2,5 hónap alatt összegyűlt napirendeket, ügyeket gyorsan rendezzük, és a törvényt nem sértve visszaállítsuk a mindennapi normális működési rendet.

ma.hu: A megállapodás óta eltelt ismét több, mint fél év sikerül együtt dolgozni a kerületért?
Hajdu László: Az eltelt idő igazolta a megállapodás működőképességét, többször is tudtuk módosítani a költségvetési rendeletünket, elfogadtuk a 2015 évi költségvetést, zárszámadás keretében helyi rendelettel lezártuk a 2014-évi pénzügyi évet, mégpedig jelentős pénzmaradvány mellett. A bizalom láthatóan helyre állt és ma már a soron következő feladatra koncentrál a sok szereplős képviselő testület. A bizonyítéka ennek az öt évre szóló Önkormányzat Gazdasági és Társadalmi, Környezet- és Területfejlesztési Program Rákospalota Pestújhely Újpalota mai és jövőbeni polgárainak egyéni és közösségi jólétét szolgáló program, amelyet ellenszavazat nélkül fogadott el a képviselőtestület.
A megválasztott polgármester és a képviselők, az őket támogató pártok és civil szervezetek sok tekintetben eltérő világnézetet vallanak, másként gondolkodnak a közjóról és a közösségi prioritásokról, viszont elkötelezettek a város iránt. Ennek jegyében dolgozunk.
Az elfogadott program lehetővé teszi, hogy a különböző felfogások, célok és értékek egyaránt megjelenjenek benne, s így széles politikai konszenzus álljon mögötte. A szavazók döntése a mandátumokat a különböző értékek között megosztotta, ami ezzel számunkra azt a feladatot és szolgálatot jelenti, hogy azt a szavazói akaratot tiszteletben tartsuk. A politikai megállapodás egy közös önkorlátozás, egy kényszer, ám látszik, hogy ilyen keretekben is lehet eredményesen szolgálni a főváros XV. kerületét.

ma.hu: A most az országgyűlés által elfogadott 2016-os Magyarország költségvetése mit jelent az önkormányzatok számára?
Hajdu László: Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Rákospalota Pestújhely Újpalota képviselőtestülete a polgármesterrel az élén minden évben - ahogy minden önkormányzat - lázasan figyeli a beterjesztett költségvetési törvényjavaslatot, számolunk keményen, majd pedig izgalommal figyeljük a parlamenti vita alakulását, Avval, hogy az országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetést, lehetőséget teremtett arra, hogy minél hamarabb a helyi önkormányzatok is megkezdjék a tervezést és a gondolkodást a 2016-os évről. Sajnos a számok alapján nem várható jobb év, mint az idén volt. Munkatársaimmal mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a kerületben élők élethelyzetén, közbiztonságán, a parkok, játszóterek rendezettségén javítsunk. A kiszolgáltatott önkormányzat, a sok még nem látható bizonytalanságok ellenére mindent megtesz, hogy talpon maradhasson. Persze a rossz kormányzás minden hibáját nem fogjuk tudni orvosolni.

ma.hu: A Demokratikus Koalíció politikusaként mennyi százalékkal lenne elégedett pártjának a következő választásokon?
Hajdu László: Jelenleg pártonkívüli vagyok. A szocialisták színeiben, alapító 1989-es párttagként öt ciklusban lettem önkormányzati tisztségviselő. Négy ciklusban parlamenti képviselő. Szocialistaként a kerületi választópolgárok a 20 év (1990 - 2010) között kilenc mandátummal fejezték ki bizalmukat irántam. Civilként indultam a 2010. évi önkormányzati képviselő- és polgármester-választáson, ahol a második helyen zártam le az első 20 évi helyi közéleti szolgálatomat. Önkormányzati listás mandátumot szereztem, de a mandátumot nem vettem át, egy civil társamnak átadtam.
"Hajszálra" nyugdíjba vonulhattam, ezt tettem. A közéletben maradtam aktív, tíz civil szervezet tagjaként elkezdtem - időmilliomosként - dolgozni és maradtam a közéletben.
Már 2011-ben megkerestek civil szervezetek, hogy nekem újra be kell szállni a politikába! Amikor már a kétszáz kilakoltatásnál tartottak a helyi politikusok, akkor már én is megértettem, hogy újra be kell neveznem! Az önkormányzati választáskor fővárosi alkuban a kerületben a polgármesteri indulási jogot a Demokratikus Koalíció kapta meg, ők pedig engem kértek fel polgármester-jelöltnek. Én ezt vállaltam, a törvény szerint a DK jelöltje voltam, ám a lista már közös volt (DK, MSZP, Együtt,Liberálisok, RÁTE-civil) ezek közös támogatású jelöltjeként nyertem és tértem vissza immár ötödik polgármesteri ciklusom szolgálatára.
A DK nem is igényli, hogy lépjek be a pártba. Minden támogatómmal a partneri viszonyom azóta is meg van. A DK még sokat fog fejlődni. Már a kerületi EP-választásokon a második helyen végzett, biztosan megelőzve a szocialistákat, akik csak a negyedik helyet szerezték meg.
Az október 12-i választáson nehéz azt kimutatni, hogy milyen volt a párt szereplése! A polgármester-jelöltjük viszont bizalmat kapott. A kerületi ciklusprogram öt évre úgy lett előkészítve, hogy ezt egy helyi, 1000 fős mintán egyik ismert szakcég közvélemény-kutatással is mérte, mit szeretne a kerület sok értéket felsoroló kérdések között, volt politikai szimpátia-rákérdezés is.
Ez az egyetlen viszonyítási alap, e szerint a XV. kerületben a DK és a FIDESZ - KDNP fej fej mellett áll, messze lemaradva a mérhető többi helyi párt. Ha ebből szabad kiindulni, nos akkor a Demokratikus Koalíció ebben a kerületben a többség egyedüli megszerzésére is képes lehet öt év elteltekor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.