Nekünk a Riviéra

Felkészültek az idei szezonra a balatoni vízimentők

A Balaton körül mintegy 80 strandot, és az országban további 15-20 strandot fognak felügyelni a szakszolgálat tagjai. Idén nemcsak fiataloknak, hanem felnőtteknek is nyári munkalehetőségeket kínál a szervezet.

2015.04.25 19:30MTI

Május 15-től 24 órás diszpécserszolgálattal és a teljes, héttagú flottájával megkezdi szolgálatát a Balatonon a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata - tájékoztatta a sajtót Bagyó Sándor, a szervezet elnöke szombaton Balatonfüreden.

A Balatonon egyre nagyobb számban megjelenő vitorlások, szörfösök, horgászok és fürdőzők biztonsága érdekében május közepétől teljes körűen beindul a nyíltvízi szakszolgálat, de szükség esetén addig is van mentésre alkalmas, bevethető vízijármű. Jelenleg még zajlik a hajók felújítása, vízre helyezése. Június közepétől, az iskolaszünet kezdetétől pedig beindul a sürgősségi mentőhajó szolgálat is.

Az idei szezonban várhatóan tovább nő a VMSZ által vízimentőkkel ellátott strandok száma. A Balaton körül mintegy 80 strandot, és az országban további 15-20 strandot fognak felügyelni a szakszolgálat tagjai. Idén nemcsak fiataloknak, hanem felnőtteknek is nyári munkalehetőségeket kínál a szervezet. A szervezet hangsúlyt fektet a tagtoborzásra, több egyetemmel és főiskolával is együttműködési megállapodást kötött, amelyek értelmében a vízimentőként végzett munkával ki lehet váltani a diákok gyakorlatának egy részét.

Ettől az évtől okos-telefonokra letölthető egy segélykérésre alkalmas ingyenes applikáció, amely baj esetén megadja a GPS koordinátákat, meggyorsítva ezzel a mentést.

Bagyó Sándor a tavalyinál jobb időjárásra, és ezért jobb, erősebb szezonra számít. Az VMSZ feladatai azért is növekednek, mert a Balaton körül egyre több a biztosítandó víziprogram, vitorlás- és úszóverseny. A szervezet továbbra is küzd azért, hogy normatív támogatásból tartsa fenn magát, amit jelenleg önerőből, szponzorok és a szaktárca támogatásából tud megoldani. Fejlesztésre 2010-óta nincs forrásuk, de az idei működéshez adott az üzemanyag és az eszközállomány. A vízimentők egyebek között szeretnék elérni, hogy ne csak megtűrt személyek legyenek egy-egy helyen, olykor lakókocsikban meghúzva magukat, hanem vízimentő állomások épülhessenek ki a tó körül - mondta a szervezet elnöke.

Lengyel Norbert strandi mentési csoportvezető arról számolt be, hogy tavaly közel 4 ezer könnyebb sérülést - kagylóvágást, horzsolást, darázscsípést, stb. - láttak el a strandi vízimentőik, mintegy 80 súlyos esetben nyújtottak segítséget, továbbadva a sérülteket az országos mentőszolgálatnak, és öt esetben végeztek újraélesztést (ebből három esetben vízből mentés során). Az elmúlt években tapasztalható tendencia, hogy a megelőző munkának és a strandolók növekvő óvatosságának köszönhetően csökken a balesetek és tragédiák száma. "Ma már a strandolók nem kötözködésnek veszik, ha egy strandi vízimentő figyelmezteti őket bármire, hanem tudják, hogy értük végzi a munkáját" - fogalmazott a csoportvezető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.