Áder Törökországban

Áder isztambuli magyarokkal ünnepelt

A köztársasági elnök úgy fogalmazott, hogy a március 15-ei vívmányokkal létrehozott pilléreket olyan emberek tették erőssé, akik nem uralkodni, nem vetélkedni akartak.

2015.03.13 20:08MTI

Március 15. vívmányai valójában a mai modern, szabad, független, demokratikus Magyarország első történelmi tartópilléreit jelentik - mondta Áder János pénteken Isztambulban, azon az ünnepségen, amelyet a helyi főkonzulátus szervezett az 1848-49-es szabadságharc tiszteletére. Az államfő négynapos hivatalos látogatáson tartózkodik Törökországban delegáció élén.

A köztársasági elnök úgy fogalmazott, hogy a március 15-ei vívmányokkal létrehozott pilléreket olyan emberek tették erőssé, akik nem uralkodni, nem vetélkedni akartak.

"Minden tettükkel és gazdagságukkal a haza boldogulását szolgálták" - tette hozzá.

Áder János ünnepi beszédében megemlékezett arról is, hogy Kossuth Lajos közel két évig élt Törökországban, mielőtt Amerikába emigrált.

Sosem nyugodott bele a vereségbe. Hosszú élete és 45 évnyi emigráció során mindig a magyar függetlenséghez ragaszkodott - mondta az elnök.

A nap folyamán Áder János ellátogatott a kütahyai Kossuth Múzeumba is, ahol megkoszorúzta a kormányzó szobrát. Az isztambuli ünnepségen bemutatták a magyar fejlesztésű Bogányi-zongorát. A hangszeren Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész adott koncertet.

Négynapos látogatása utolsó napján, szombaton az államfő találkozik I. Bartolomaiosz pátriárkával, aki audiencián fogadja őt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.