Fodor: a kormány mondjon le a beruházásról!

Nem az Orbán-kormány, hanem az Európai Bizottság védi Magyarország érdekeit?

A Magyar Liberális Párt álláspontja szerint a kormánynak le kell mondania az "egész elhibázott paksi bővítésről".

2015.03.13 11:39MTI

Fodor Gábor pártelnök pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, ezzel az ország egy óriási politikai és gazdasági tehertől szabadulna meg.

Fodor Gábor úgy fogalmazott: az Európai Unió csütörtökön nyilvánosságra hozott döntésével "lényegében blokkolta" a paksi bővítést. Hozzátette, hogy a döntés nem az erőmű felépítését akadályozza meg, de az nem fog tudni működni, ha nem döntenek az üzemanyagok be- illetve elszállításáról, valamint tárolásáról. "Mondhatnánk azt, hogy megtorpedózta az Euratom (...) a paksi bővítést" - mondta.

A független képviselő jelezte, hogy pártja a magas költségek és az Oroszország felé való függőség miatt a kezdettől fogva kritizálta a beruházást. Most kiderült, hogy nem az Orbán-kormány, hanem az Európai Bizottság védi Magyarország érdekeit - jelentette ki.

Fodor Gábor szerint a magyar kabinet nem alkalmas a beruházás levezénylésére.

A pártelnök arról is beszélt, hogy levelet írt Kövér László házelnöknek: mivel a parlamentben megszűnt a kormánypártok kétharmados többsége, azt kéri, hogy az ellenzéknek adjanak át helyeket azokban a bizottságokban, amelyekben eddig biztosított volt a kormánypárti kétharmad.

Csütörtök este a Financial Times című brit üzleti lap, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt jelentette: az Európai Unió leállította a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását.

Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken Budapesten hamisnak és teljesen félrevezetőnek nevezte a lap értesülését. A kormányszóvivő azt mondta, a kormány várakozásai szerint az intenzív egyeztetéseket követően heteken belül véglegesítik a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos üzemanyag-szállításra vonatkozó szerződést, az Euratom észrevételeit figyelembe véve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.