Norvég támogatással

Program a gyűlölet-bűncselekmények rendőrségi kezelésére

A projekt célja, hogy tudatosan felkészítse a rendőrség parancsnokait egy hirtelen kirobbanó etnikai konfliktus vagy provokáció megfelelő kezelésére, illetve pozitív képet közvetítsen a romák társadalmi, rendvédelmi szerepvállalásáról.

2014.11.20 01:30MTI

A demokrácia sérül és az egész társadalom szenved, ha a gyűlölet-bűncselekmények elkövetői nem kerülnek bíróság elé - hangoztatta Tove Skarstein budapesti norvég nagykövet szerdán a fővárosban, egy a Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott projekt és a kezdeményezés részét képező roma rendvédelmi kampány nyitó rendezvényén.

A projekt célja, hogy tudatosan felkészítse a rendőrség parancsnokait egy hirtelen kirobbanó etnikai konfliktus vagy provokáció megfelelő kezelésére, illetve pozitív képet közvetítsen a romák társadalmi, rendvédelmi szerepvállalásáról.

A program keretében fel kívánják hívni a figyelmet arra, hogy a gyűlölet-bűncselekmények aláássák a demokráciát, erősíteni kívánják a társadalmi toleranciát, illetve a gyűlölet-bűncselekmények kezelését érintő rendőrségi protokollok kidolgozását célozzák meg.

Tove Skarstein leszögezte: a jogállamiság és az erős demokratikus intézményrendszer szempontjából kulcsfontosságú a gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni kiállás.

Mint elmondta, az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület (ERRBKE) által működtetett projekt kiváló példa arra, hogy miként képes együttműködni egy civil szervezet és a rendőrség egy fontos társadalmi probléma kezelése érdekében.

Hangsúlyozta, a gyűlölet-bűncselekmények az Európai Unió alapjogi chartájával is ellentétesek, hiszen az EU alapértékei tiltják a kirekesztést. Az oslói rendőrkapitányság külön egységet hozott létre a gyűlölet-bűncselekmények kezelésére a norvég főváros egy olyan területén, ahol nagyon sokszínű a lakosság - mondta Tove Skarstein, hozzátéve, hogy a norvég alap 60 ezer euróval támogatja a program megvalósítását.

Makula György rendőr őrnagy, az ERRBKE vezetője elmondta, a projekt keretében tréningszerűen felkészítik a megyei rendőr-főkapitányságok középvezetőit a gyűlölet-bűncselekmények kezelésére, illetve roma rendvédelmi kampányt indítanak.

Ez utóbbi keretében azokat a roma rendőröket és tűzoltókat kívánják láthatóvá tenni a médián keresztül a társadalom számára, akik kiválóan látják el a feladatukat - mondta. A kampány arca Oláh Gergő énekes, az egyik televíziós tehetségkutató verseny győztese.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.