"Nem hagyjuk!"

A közfelháborodás napja - percről percre

A korrupció és a kormány politikája ellen tüntettek Budapesten.

2014.11.17 19:37ma.hu

23:00

Egyre fogyatkozik a tömeg a Kossuth téren, rendőrből is egyre kevesebb van. A sorfal is megszűnt, néhány rendőr maradt a parlament főlépcsőjénél.

22.30

Hosszú percek óta nem mozdulnak a rendőrök. A tömeg első sorából tucatnyi tüntető leült eléjük a földre és várnak. Sok tüntető úgy véli, hogy haza kellene menni, mert eredményt már úgysem érnek el.

21:45

Megindultak a rohamrendőrök, ki akarják takarítani a parlament környékét?

21:30

Egyre kevesebb a tüntető, a rendőrökből viszont továbbra is sok van. A hangulat már kevésbé feszült.

21:15

A rohamrendőrök megkezdték a tüntetők kiszorítását a Parlament lépcsőjéről.

21:00 - Paprikaspray is van

Kétszázötvenen lehettek a londoni szimpátiatüntetésen az Index szerint. Mindeközben a Kossuth téren tovább lökdösik egymást a tüntetők és a rohamrendőrök. Előbbiek tárgyakat dobálnak közéjük, utóbbiak paprikaspray-vel és gázálarccal készülnek valamire...

20:45

Egyre több a rendőr, elképzelhető, hogy oszlatásra készülnek?

20:30

Többen átugrották a parlamentet körülvevő láncot, őket elfogták a rendőrök az Origo szerint, és ismét szóváltás alakult ki a Hír TV stábja és a tüntetők között. Egyre több a rendőr, már nem tudni, ki tüntet, hiszen már csak pár ezren vannak a Kossuth téren, akik A közfelháborodás napja keretében a korrupció és a kormány politikája ellen akartak fellépni.

20:15 Harapni lehet a feszültséget

A Kossuth téren a rendőrök folyamatosan hangszóróval arra szólítják fel a feltorlódott tüntetőket, hogy álljanak hátrébb, itt tüntet egyébként Mécs Imre ötvenhatos halálraítélt, volt szabaddemokrata képviselő. Az Index szerint rohamrendőrök szorítják ki a tömeget, a figyelmeztetést, miszerint saját testi épségük érdekében álljanak hátrébb, azonban nem hallják a folyamatos füttyszó miatt rendesen. Eközben Pécsen: a helyi Fidesz-iroda elé vonult a tömeg, miután a NAV-székház előtt is elhaladtak (HVG Online).

20:00

A Kossuth téren a tömeg első soraiban dulakodást lehetett látni, és rendőri erősítés is érkezett a helyszínre, rohamsisakosok váltották fel az eddig sorfalat álló egyenruhásokat és több sorban felsorakoztak a tüntetőkkel szemben. Egyre több a rendőr! A tömeg azt ismétli: "Sün, sün! Álljatok át!". A feszültség egyre nagyobb.

MTI/Marjai János


19:45

"Mit keresnek ezek még itt?" - kérdezte a parlament ablakában a Kossuth téri tömeg láttán egy kormánypárti politikus, miközben egy tüntető magához vett egy hangszórót és azt kérte a jelenlévőktől, hogy maradjanak reggelig.
Hatalmas fújolás kezdődött a Kossuth téren, mert úgy látszott, a rendőrök elvisznek valakit az első sorból. Végül kiderült, hogy valaki rosszul lett a tömegben - az Index szerint egy tudósító. A rendőrök kiemelték és felvitték a parlament lépcsőjén. Új sláger született: többen azt skandálják (Vida Ildikó NAV-elnök és André Goodfriend amerikai ügyvivő tréfás találkozójára utalva): Tolmácsot! Tolmácsot!
A Kossuth téren még mindig sokan vannak, noha már húsz perce vége a hivatalos rendezvénynek. Azt kiabálják: Viktátor!, Ruszkik haza!, Meneküljetek!
A régi Városháza előtt is tüntetnek Debrecenben. Nagykanizsán az Erzsébet teret megtöltötték a demonstrálók, legalább ezren gyűlhettek össze a miskolci Hősök terén is.

Nem Némulunk El

A Nem Némulunk El információi szerint már több mint 40 helyszín csatlakozott a ma esti megmozduláshoz.

19:30

Svédországban is tüntettek A közfelháborodás napján - írja az Index.

19:20 Egyre nő a feszültség

A budapesti Nádor utcában csapatnyi rendőr járőrözik, a helyi kocsmák vendégeit igazoltatják. A Váci úton a Lehel térnél körülbelül 20 fős csoport vonul rendőri kísérettel (Hír24). Néhányan megpróbáltak eljutni a parlament főbejáratáig és azt kiabálták: "Hazaárulók!" A rendőrök felsorakoztak a bejárat előtt, incidens még nem történt, de egyre nagyobb a harag.

19:15

Körülbelül 500-an vannak már Nyíregyházán, a tüntetés szervezője a Szolidaritás. A felszólalók között kivetítőről ment egy Petőfi vers is Mácsai Pál előadásában (Dicsőséges nagyurak). Beszélt Helmeczy László, az Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Felemelkedés Egyesület elnöke, korábbi megyei közgyűlési elnök, aki egykor fideszes országgyűlési képviselő volt, de idén már az Együtt jelöltje volt a választásokon - közölte a HVG Online, míg az Index szerint Pécsett már megtöltötték a tüntetők a főteret. Esztergomban egyperces néma csenddel emlékeztek a "gyanús körülmények között elhunyt" devizahitelesekre és Váradi Andrásra, majd a főszervező, Kovács Géza szólalt fel. Azt mondta, Magyarország a négymillió rabszolga, az ötmillió koldus és az egymillió gazember országa. "Nem normális, hogy a Fidesz szerint aki nincs velük Esztergomban, az mind kommunista." (HVG Online)
Vácon a szemerkélő esőben körülbelül 100-120 fő gyűlt össze a főtéren. Egerben pár százan mentek ki az esőben tüntetni. (Hír24)

A Kossuth téren Nemes Balázs lépett a pódiumra. A fiatalember indulatos beszédet mondott. "Elegünk van a hazugságokból!" - kiáltotta, majd azt: "Nem egy kormányt temetünk, hanem egy rendszert!" A politikai rendszert velejéig korruptként azonosította. Majd nagy tapsot kiváltva azt mondta: "Generációnk számára most jött el a rendszerváltás! (...) Felnőttünk, itt kopogunk! (...) Elég volt! Nem akarunk emigrálni, elég volt! Addig fogunk küzdeni, amíg jó nem lesz itt élni!" Azzal zárta szónoklatát: "Hallja meg az egész világ, ez az ország nem hagyja magát! Nem félünk!"( Nol.hu)

19:00

Nem sokkal fél hét után megkezdődött a tüntetés Nyíregyházán is, legalább ötszázan gyülekeztek a téren. A hvg.hu szerint Szegeden nyolcszázan tüntetnek, a környező településekről - például Kiskunfélegyházáról - is érkeztek. Az Index azt írja, hogy Berlinben már 130-an vannak.
Nagy Emília középiskolai tanár a tömeggel egyet értett abban, hogy nemet mondanak a kormány oktatáspolitikájára.
Horváth András, volt adóellenőr, az áfacsalási botrány kirobbantója azzal kezdte szereplését, hogy felolvasott a tüntetők tábláiról a Nol.hu szerint. Például azt: Nem tudunk annyi adót fizetni, amennyit loptok!; A nép a korrupció ellen, ennyit a kétharmadról. Horváth beszédében kiemelte: a kormány zéró toleranciát hirdetett azokkal szemben, akik küzdenek a korrupció ellen.
A Bama.hu cikke azt írja, hogy több százan tüntetnek Pécsen, azt skandálva- Páva Zsolt polgármesternek címezve:Repülj, Páva!
Horváth András a színpadra hívta Karancsi Tibort, az olajbotrány kirobbantóját, akivel – és még hasonló helyzetben lévőkkel – korrupcióellenes szervezet megalapítását tűzték ki célul. Közben folyamatosan hallani az "Orbán, takarodj!", és a "Nem hagyjuk!" szlogeneket.

18:30

Nem csupán netadó, vagy az oktatás miatt vagyunk itt, hanem azért is, mert nem akarunk a rendszerrel együtt elrohadni - kezdte beszédét a tüntetés szószólója. Temetjük a rendszert, s újat építünk - kiabálta Dabóczy Mihály. Arra szólította fel a népet, hogy szerveződjenek és alkossanak közösségeket. "Elegünk van a szemétdombi kakasokból! Mi a világ tisztességesebb feléhez tartozunk, ahol létezik szabadság, tisztelik az emberi jogokat, ahol nem oligarchék uralkodnak" – tette hozzá Dabóczy. Olyan rendszert szeretne, ahol kiszámítható az adórendszer, ahol nem veszik el a földedet, ahol nem hagynak senkit az út szélén.
Krasznahorkai Emma civil mozgalmár felsorolta a kormány vétkeit, majd azzal zárta beszédét: Basszák meg, ideje lenne félni!
A következő felszólaló, Kertész Luca a nép tagjaként arra szólította fel az országot, hogy söpörjék ki együtt az elmúlt 25 évet.
A Népszabadság szerint Demszky Gábor, Fodor Gábor és Gréczy Zsolt is felbukkant a tömegben.

18:00

A Nol.hu szerint olyan transzparens feliratok vannak a tömegben, mint például "Már az elemcsere sem segít Viktor!"; "Kapitalista kizsákmányolók, takarodjatok!"; "Magyar Köztársaság 1989-2011 - Feltámadunk!". Az egyik transzparens pedig a közelmúltban tragikusan elhunyt civil aktivistára, Rózsa Milánra emlékezett.

Zúg a Kossuth tér: Orbán, takarodj!

A Kossuth tér megtelt, egészen a villamossínekig állt a tömeg. A villamosforgalom megakadt, a BKK intézkedett. Ezzel egy időben Berlinben is megkezdődött a tüntetés, a HVG szerint hat óra környékén körülbelül százan gyűltek össze a magyar követség előtt.
Az internetadós tüntetésen történt incidens miatt a Kossuth térre már biztonsági őrök kísérték ki a Hír TV stábját. A Russia Today is küldött egy forgató csapatot, ők azonban tudnak vigyázni magukra.
Az Origo szerint a Nem adom a hazám! mozgalom 20 képviselője a Kossuth tér sarkán, az FHB Bank fiókja előtt találkozott. Esztergomban 50-60 tüntető gyülekezett a Fidesz-iroda előtt – írta a HVG Online.

17.30

Fél hattól gyülekezett a tömeg a Kossuth téren. A parlament több ablakában uniós zászló jelent meg, a tömegben viszont a magyar mellett amerikai és norvég lobogókat is látni, de kalóz zászló is feltűnt a tömegben. A tüntetők-ellentüntetők közül néhányan egymásnak kiabálták át, hogy mocskosok a liberálisok, és a kormány is. Az Origo szerint a parlamentet még a tüntetés előtt elhagyták a honatyák. Elvileg a tüntetést az adótörvények módosításának szavazására időzítették, de a voksolást a parlament elnapolta, ezért nincs bent senki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.