Egyre nagyobb rájuk az igény

Több mint 50 balatoni strandon teljesítenek szolgálatot a vízimentők

Növekszik az igény a professzionális vízimentők iránt, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) több mint ötven balatoni strandon teljesít majd szolgálatot, 250-300 embernek biztosítva nyári munkalehetőséget.

2014.05.05 04:30MTI
freedigitalphotos.net/photostock

Szedlák-Kun Péter, a szolgálat alapító tagja arról beszélt, hogy a vízimentők a balatoni idegenforgalmi szezonban öt bázison hét mentőhajóval várják a riasztásokat.

A flottából kettő olyan sürgősségi mentőhajó, amelyen mentőtiszt vagy mentőorvos is szolgálatot teljesít, és amelyet az Országos Mentőszolgálat is riaszthat. A szervezetnek egy eszközmentő motoros hajója is van.

Lengyel Norbert, a strandi mentési csoport vezetője arról számolt be, hogy a VMSZ az idén több mint ötven balatoni strandon, továbbá az országban húsz fürdőben teljesít majd szolgálatot.

A professzionálisan képzett vízimentők iránti igény növekedése miatt a VMSZ az idén akciós képzéseket indít májusban, és a díj 80 százalékát ledolgozhatják a jelentkezők.

Tar Mihály, a VMSZ szóvivője hangsúlyozta, egyik legfontosabb feladatuknak továbbra is a megelőzést tartják, ezért a balesetveszélyekre már a parton felhívják a fürdőzők, sportolók, hajósok figyelmét. Ez a tevékenységük az elmúlt években eredményesnek bizonyult, hiszen számottevően csökkent a vízi balesetek száma.

A balatonfüredi mólónál tartott sajtótájékoztatón újraélesztési bemutatót is tartottak a vízimentők. A szóvivő elmondta, a szervezet missziójának tekinti, hogy egyre több embert tanítson meg az újraélesztésére, ezért szolgálati helyeiken rendszeresen olyan bemutatókat tartanak majd a nyáron, ahol bárki kipróbálhatja és gyakorolhatja, mi a teendő vészhelyzetben.

A VMSZ többnyire adományokból, kisebb részt rendezvénybiztosításból, strandi mentőszolgálatból és eszközmentésből fakadó bevételeiből biztosítja a működéséhez szükséges forrást.

A legköltségesebb a Rupert gyorsasági mentőhajó üzemeltetése, ehhez a korábbi szezonokban hozzájárult a Belügyminisztérium, az idei támogatásról még folynak az egyeztetések a szóvivő tájékoztatása szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.