Főleg az átjelentkezőket érintheti rosszul

Akadozik az NVI internetes oldala, gondok lehetnek

Akadozik péntek délután a Nemzeti Választási Iroda internetes oldala, ez az átjelentkezésüket online kérőknek jelenthet gondot.

2014.04.04 15:42MTI
freedigitalphotos.net

Az NVI internetes tájékoztató oldalán, a valasztas.hu-n lehet délután 4 óráig online kérni, ha valaki a szavazás napján nem a lakóhelyén, hanem egy másik magyarországi településen kíván szavazni.

Ugyancsak 16 óráig tudják a nemzetiségi névjegyzékbe vettek kérni törlésüket a nemzetiségi névjegyzékből, ha nemzetiségi lista helyett inkább pártlistára kívánnak szavazni. Az internetes rendszerben azonban túl sokan akarnak egyszerre ügyet intézni, emiatt fennakadások vannak az ügyintézésben.

Az NVI-nél az MTI-nek azt mondták, tudnak a problémáról, és azt kérik, akinek nem sikerült elintéznie az ügyét, az próbálkozzon később, de még a 16 órai határidő előtt. A határidő ugyanis a fennakadás ellenére jogvesztő, azt nem lehet meghosszabbítani, és azután senkit nem lehet felvenni a szavazóköri névjegyzékbe.

Szigetvári Viktor az Együtt-PM társelnöke az MTI-vel közölte, hogy a valasztas.hu működése miatt kifogással fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), azt kérve, hogy állapítsa meg a jogsértést.

Az MTI-hez is eljuttatott kifogásban a társelnök ismerteti, hogy a valasztas.hu oldalról indítható választási ügysegéd működése tapasztalatai szerint ezekben az órákban erősen akadozik: egyes kísérletekkor egyáltalán nem enged kérelmet előterjeszteni, máskor több mint öt perc késéssel jelenítni csak meg a kérelem előterjesztésére szolgáló oldalt, de olyan is előfordul, hogy nem olvasható módon jelenik meg a kérdéses weboldal.

Szigetvári Viktor álláspontja szerint az, hogy az ügyfélkapun keresztül a határidő előtti utolsó órákban nem lehet, illetve nem lehet zökkenőmentesen a központi névjegyzékkel összefüggő kérelmeket előterjeszteni, sérti a választási eljárásról szóló törvény 91. paragrafusa 1. bekezdésének b. pontját, ezért arra kéri a Nemzeti Választási Bizottságot, hogy állapítsa meg a jogsértést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.