UD Zrt.-ügy

Ítélet várható Szilvásy hivatali visszaélés vádjában

Elsőfokú ítélet várható ma Szilvásy Györgynek, a Gyurcsány-kormány titokminiszterének az UD Zrt.-vel kapcsolatban hivatali visszaélés vádjával folyó büntetőperében a Fővárosi Törvényszéken.

2014.03.28 06:36MTI

A Központi Nyomozó Főügyészség álláspontja szerint 2008 őszén, az UD Zrt.-ügy kipattanásakor a miniszter egyes - politikai szálakat szükségtelenül hangsúlyozó - lejárató célzatú nyilatkozataival, valamint Kövér László, illetve Demeter Ervin akkori fideszes politikusok, korábbi titokminiszterek és az UD Zrt. biztonsági cég egyik vezetője közti telefonbeszélgetések lehallgatási anyagának hozzáférhetővé tételével jelentős érdeksérelmet okozott az érintetteknek és hivatali visszaélést követett el.

Szilvásy György az eljárás során mindvégig ártatlanságát hangoztatta, két hónapja perbeszédében az ügyész felfüggesztett börtönt, a védő viszont felmentést javasolt.

Az ügyészség az UD Zrt.-ügyben eredetileg Szilvásy György mellett Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának akkori szocialista alelnöke, Dávid Ibolya, az MDF akkori elnöke és párttársa, Herényi Károly ellen személyes adattal visszaélés, illetve Dávid Ibolya vonatkozásában még kényszerítés miatt emelt vádat.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2012 áprilisában első fokon, nem jogerősen mind a négy vádlottat felmentette. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék azonban 2013 januárjában hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést, és új eljárást rendelt el a négyből három vádlott esetében. Egyedül Tóth Károly esetében emelte jogerőre a felmentést.

Ezután a bíróság elkülönítette Szilvásy György ügyét, amelyben ma várható elsőfokú döntés. Dávid Ibolya és Herényi Károly vonatkozásában néhány hete kezdődött el a megismételt büntetőper, amelyben a több mint fél évtizeddel ezelőtti eseményekről döntenek majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.