Választás 2014

Kormányváltás: bruttó 280 ezerig mindenki jól járna az adóváltozásokkal

Csak az átlagbér kétszerese felett - a társadalom legtehetősebb 8-10 százalékánál - növelnék a személyijövedelemadó-terhelést, de a felső adókulcs sem érné el a 30 százalékot.

2014.03.10 12:26MTI

Bruttó 280 ezer forintos havi keresetig mindenki jól járna a baloldali összefogás által javasolt többkulcsos adórendszerrel - jelentette ki Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón.

A politikus hozzátette: csak az átlagbér kétszerese felett - a társadalom legtehetősebb 8-10 százalékánál - növelnék a személyijövedelemadó-terhelést, de a felső adókulcs sem érné el a 30 százalékot.

Varju László, a Demokratikus Koalíció politikusa egy kérdésre elmondta: azt javasolják, hogy a minimálbér után - amelyet nettó 100 ezer forintra emelnének - 8 százalék, efölött, az átlagbér kétszereséig 16 százalék legyen az szja, az átlagbér kétszerese feletti részt pedig további 12 százalékos szolidaritási adó terhelje, vagyis a bruttó 450-460 ezer forint feletti részre 28 százalék legyen az adókulcs.

Hozzátette: ez ajánlás, amiről már egyeztettek az ellenzéki összefogás résztvevői, de a végső döntést Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt hozza meg.

Tordai Bence a sajtótájékoztatón arról beszélt: bár az Orbán-kormány 250 ezer új munkahely létrejöttéről beszél, ezek külföldön és a közmunkarendszerben keletkeztek. Ezzel szemben az ellenzéki összefogás negyedmillió munkaerő-piaci állást ígér főként a helyi és a zöld gazdaságban, valamint - lakásfelújítási és fűtéskorszerűsítési programok révén - az építőiparban - folytatta.

Emellett az ifjúsági garanciaprogrammal - részben európai uniós támogatásból - minden, hat hónapja állástalan fiatalnak munkát vagy képzést biztosítanának.

Varju László arról beszélt: a tankötelezettség visszaemelése 18 évre és a szakképzési rendszer átalakítása is segítené a fiatalok elhelyezkedését. Hozzátette: a foglalkoztatottság növelését tenné lehetővé az a javaslatuk is, hogy a mikrovállalkozásoknál és bizonyos térségekben csökkentsék a bérekre rakódó közterheket.

Tordai Bence a közmunkaprogramról azt mondta: mostani formájában csak a statisztikák kozmetikázására jó, így az erre szánt pénz nagy részét az elhelyezkedés támogatására kellene fordítani. A hasznos tevékenységet végző közmunkásoknak ugyanakkor meg kell kapniuk a minimálbért - jelentette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.