A kínai jogsértések miatt tüntettek

Fotó! Emberi jogi aktivisták demonstráltak Budapesten

Az Amnesty International aktivistái kedden demonstrációt és aláírásgyűjtő akciót szerveztek a fővárosban, hogy még az olimpiai játékok kezdete előtt felhívják a figyelmet a Kínában szerintük zajló emberi jogi jogsértésekre.

2008.07.29 18:25MTI

Az akció célja, hogy ráirányítsák a közvélemény figyelmét arra, hogy Kína szerintük nem tett eleget azoknak az emberi jogokkal kapcsolatos ígéreteknek, amelyeket azért hangoztatott, hogy megkaphassa az olimpiai játékok szervezési jogát. Arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az olimpiai építkezések miatt Pekingben kényszerkitelepítések zajlanak - mondta Sebály Bernadett, a szervezet magyarországi szóvivője az MTI-nek.

fotó: MTI

Az aláírásgyűjtéssel azt akarják elérni, hogy a kínai hatóságokra gyakorolt nyomás eredményeként engedjenek szabadon egy négy éve bebörtönzött kínai férfit, akit azért zártak be, mert nyíltan tiltakozott házának és éttermének kártérítés nélküli lerombolása ellen. A férfi múlt szombaton szabadult volna, de a hatóság október elsejéig meghosszabbította büntetését.

A szervezet szerint ennek az az oka, hogy a férfi ne hallathassa a hangját a játékok alatt. Sebály Bernadett elmondta: az Amnesty International nemcsak a férfi kiszabadításáért küzd, hanem más fogvatartottakért is, akiket szintén azért börtönöztek be, mert felemelték hangjukat a Kínában zajló jogsértések miatt. Kína korábban ígéretet tett arra, hogy változtatni fog az emberi jogok helyzetén, így nyilatkozott az olimpiai szervezőbizottság alelnöke és a pekingi polgármester is - emlékeztetett a szóvivő, hozzátéve: ez az ígéret tárgyalási alapot jelentett a rendezési jog megszerzéséhez és számon kell kérni.

A jogvédők szeretnék elérni, ha az országban töröljék el a halálbüntetést, szüntessék meg a kényszermunkatáborokat és a sajtócenzúrát, valamint hogy bocsássák szabadon a bebörtönzött jogvédőket. Az akció nemzetközi összefogás része, több országban gyűjtenek aláírásokat, a petíciót pedig eljuttatják a kínai hatóságoknak. A magyar aktivistáknak kora estig 100-150 aláírást sikerült összegyűjteniük az Oktogonnál. A szóvivő szerint a szervezetnek az ehhez hasonló akciókkal már kétezer embert sikerült kiszabadítaniuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.