A Haiyan után szükségük van rá

A Fülöp-szigeteknek adományozza a víztisztítót a magyar kormány

Magyarország Külügyminisztériuma és a Fővárosi Vízművek úgy döntött, hogy a Fülöp-szigeteknek adományozza azt a víztisztító berendezést, amelyet december 6-án szállítottak Guiuan szigetére, hogy a lakosság tisztavíz-igényét biztosítsák.

2013.12.18 12:41MTI
MTI

A járványok és fertőzések megelőzése szempontjából az egészséges ivóvíz hiánya jelenti még most is az egyik legsúlyosabb problémát a térségben. Ezen a problémán enyhít az a víztisztító berendezés, amely az erősen szennyezett és fertőzött vízből napi 100 ezer liter tiszta víz előállítására képes. Így fedezhető egy 50 ezer lakosú város napi ivóvízszükséglete is.

Magyarország Külügyminisztériuma és a Fővárosi Vízművek Zrt. a berendezést a Fülöp-szigeteknek ajándékozza, a Fővárosi Vízművek Zrt. szakemberei tanítják be a készülék szakszerű használatára a helyi kollégákat, így folyamatosan tiszta ivóvízhez tudnak jutni az emberek a segélyakció lezárulása után is - közölte szerdán a Fővárosi Vízművek Zrt. az MTI-vel.

A berendezést szállító segélycsapat december 7-én érkezett meg Mercedes városába. Azóta a Fővárosi Vízművek hat szakembere három műszakban biztosítja az egészséges víz előállítását a térségben, a Magyar Vöröskereszt öt munkatársa pedig a nemzetközi segélyakciókban szerzett tapasztalatával, összekötő, orvosi és biztonsági szakértőkből álló csapatával segíti a misszió sikerét és biztonságát.

A Fülöp-szigeteken beüzemelt gép a nehéz körülmények ellenére is zökkenőmentesen működik, a vízminőségi vizsgálatok igazolják, hogy a megtisztított víz ivóvíz minőségű.

A tábort, ahol a vizet tisztítják, 3000 ember gyalog tudja megközelíteni, vonzáskörzetében pedig 9000-en tartózkodnak. A lajtos kocsik szervezése folyamatban van, ezek segítségével a város körüli települések vízigénye is hamarabb lesz kielégíthető.

A kétszer kéthetesre tervezett humanitárius segélyakció kiutazási és biztosítási költségeit a Külügyminisztérium, illetve a magyar állam viseli, míg a szükséges felszerelésnek és a résztvevők ellátásának költségeit a Fővárosi Vízművek és a Magyar Vöröskereszt fedezi. A december eleje óta a katasztrófa helyszínén tartózkodó szakembereket leváltó csapat kedden reggel indult útnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.