Népünnepély Szombathelyen!

Savaria Történelmi Karnevál

Kilencedik éve senki sem ütközik meg azon Szombathelyen, ha augusztus utolsó hétvégéjén tógába és tunikába öltözött férfiakkal, nőkkel, gyermekekkel találkozik, sőt néhány napig az is természetes az egykori Savariában, hogy a cukrászdákban, sörözőkben, üzletekben, bankokban "római" pincérek, ügyintézők szolgálják ki a betérőt. Augusztus utolsó hétvégéje ugyanis a Savaria Történelmi Karneválé a vasi megyeszékhelyen.

2008.07.28 15:40ma.hu

A rendezvény története a '60-as évekre nyúlik vissza: a nagy népünnepélynek számító Savaria Karnevált először 1961-ben tartották meg, s éveken át brigádok, iskolák, közösségek öltöztek be a különböző történelmi korok ruháiba, az ókortól a dicsőséges szocializmus időszakáig, s mutattak be egy felvonulás közepette életképeket.
 
A millennium évében, 30 év múltán, úgy döntöttek a város vezetői és néhány lelkes szakember, hogy újra megrendezik a Savaria Történelmi Karnevált, amelynek tematikája most már évről évre változik, és mindig egy-egy jeles szombathelyi személyiséghez, eseményhez vagy valamilyen fontos helyi momentumhoz kapcsolódik. Ez elsősorban a népszerű Karneválszínház darabjaiban jelenik meg. 

A társulat idén a XV-XVI. század talán leghíresebb és egyben legvitatottabb politikai gondolkodójának, Niccolo Machiavellinek fanyar humorú, pajzán komédiáját állítja színre. A darab címe - Clizia - egy rejtélyes ifjú hölgyre utal, az érzéki férfivágyak ellenállhatatlan felajzójára, akiért öreg és fiatal, gazdag és szegény, úr és szolga egyaránt bomol, s akinek megszerzéséért fondorlat fondorlatot követ. 

A történet megszemélyesítői közül Jordán Tamás, Szabó Győző, Rezes Judit, Botos Éva és az Atlantisz Színház tagjai már meghitt ismerősei a szombathelyi közönségnek. Idén újra csatlakozik hozzájuk Hollósi Frigyes, Bezerédi Zoltán pedig rendezőként is bemutatkozik. Először lép viszont a Megyeháza udvarának színpadára napjaink egyik legnagyobb magyar színésznője: Molnár Piroska

2008-ban a Savaria Történelmi Karneválon minden eddiginél több program várja az érdeklődőket. Bár a 17 helyszínen továbbra is elsősorban az ókor világába lehet bepillantani, a már jól ismert programok mellett új érdekességek is várják Közép-Európa egyik legnagyobb historikus fesztiváljának résztvevőit. Idén önálló helyszínt kap a reneszánsz kor a Savaria téren, ahol a koncertek, táncházak mellett egész nap reneszánsz életmódtábor, divatsátor, Leonardo Asztrológiai Laboratóriuma, reneszánsz kaszinó várja a karneváli közönséget. De a gyerekek világa, a Kalandvár, az ókori katonai hagyományőrzőknek helyet adó Történelmi Témapark, sőt még a koncertek egy része is a reneszánsz jegyében várja az érdeklőket. Idén az Öreg Város Vására is a reneszánsz portékákra és falatokra helyezi a hangsúlyt, természetesen a már megszokott színes kínálat mellett.

Idén negyedik alkalommal nyit ki a Művészetek utcája "szabadtéri műterme" rézkarc-nyomtatással, kerámiázással, kamarazenével, s még sok minden mással, Kelet misztikumát pedig a Keleti udvar fűszeres hangulatú szerája villantja fel. A Savaria civil életét bemutató Romkertben megint megnyitja kapuit a méltán népszerű Rabszolgavásár, de a XXI. századi Olimpiával párhuzamosan az ókori játékok is megelevenednek itt. 

Természetesen a világzene hódolóit is várják a Borok utcájába, és a Fórum Színpadhoz, ahol fellép többek közt a 25 éves Ghymes, és a Balkán Fanatik. Nem marad el idén sem a Tüzes játék, amely a középkori és reneszánsz udvari bemutatók rekonstruált változata, és a látványos szombat esti fáklyás, valamint a vasárnapi napfényes felvonulás sem. A méltán híres fáklyás felvonulásban autentikus öltözetet viselve 1000 jelmezes vonul végig a belváros utcáin. 

A sort közel két centuriára való római katona nyitja - legionáriusok és segédcsapatok. Őket tógába öltözve az ókori Savaria polgárai követik, majd a középkor és végül a barokk ruhakölteményeit csodálhatja meg az érdeklődő. Lesz itt minden, mi szemnek és fülnek kellemes: mutatványosok, gólyalábasok, zenészek, akrobaták, tűzforgatók és dobosok is tarkítják a színpompás karneváli menetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.