PSZÁF-levél

Devizahitelek: a Jobbik bűncselekmény gyanúját veti fel - a Kúria csillapít

"Szász Károly levele befolyásolási kísérlet, amely felveti a büntethetőség lehetőségét is."

2013.06.18 15:16MTI

A Jobbik szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének a Kúria tanácselnökének írt levele "életveszélyes" befolyásolási kísérlet, amely akár a büntethetőség lehetőségét is felveti - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel.

Szász Károly a tanácselnöknek írt május 31-i levelében a Kúria devizaalapú hitelezéssel összefüggő kérdéseire válaszol. A PSZÁF elnöke a levélben azt írja: ezeknek a szerződéseknek az utólagos "sommás" átalakítása vagy semmissé nyilvánítása, szélsőséges esetben, államcsődben is végződhet. Kifejti azt is: a devizaalapú hitelek, mint speciális banki termékek, nem voltak jogellenesek. A keresleti és kínálati igények találkoztak, az akkori ismeretek, reális várakozások alapján a szerződő felek gazdaságilag racionális döntést hoztak, kölcsönös üzleti előnyök realizálását remélték a devizahitel-szerződések sajátosságaitól.

A Jobbik ezzel szemben úgy véli: ezek a "racionális" döntések "kiszárították" a magyar gazdaságot és "megfojtották" a fogyasztást és a hazai kis- és középvállalkozásokat. Z. Kárpát Dániel szerint elfogadhatatlan, hogy a szektor állami felügyelete szembe megy a fogyasztókkal, ügyfelekkel, akiket hatáskörét tekintve védenie kellene, ehelyett "csak a bankszektort védi".

A jobbikos politikus ugyanakkor emlékeztetett rá: a devizahitelezés elterjedésekor Szász Károly egy kereskedelmi bank vezetőjeként dolgozott, vagyis jelenleg "az érintettek próbálják meg elmosni a szituációt".

Z. Kárpát Dániel szavai szerint nem igaz, hogy államcsőd vagy bankcsőd fenyegetne, ha az ügyfeleknek adnának igazat a bíróságok, hanem "mindössze a bankok profitja csökkenne". A Jobbik felszólítja a PSZÁF-et, hogy "hivatásuknak és küldetésüknek" megfelelően járjanak el a jövőben.

A bírák befolyástól mentesen, legjobb meggyőződésük szerint járnak el - közölte a Kúria Szász Károlynak, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének a devizahitelekkel kapcsolatban az egyik kúriai tanácselnökhöz címzett levelére reagálva kedden.

Szász Károly a hétfőn nyilvánosságra került levélben a devizahitelekkel kapcsolatos bírói ítéletek gazdasági és társadalmi hatásaira figyelmeztetett. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ezeknek a szerződéseknek az utólagos "sommás" átalakítása vagy semmissé nyilvánítása szélsőséges esetben államcsődhöz is vezethet.

Szász Károly levelének első soraiból kiderül, hogy egy június 24-ei, a devizahitelekkel kapcsolatos szakmai konferenciához ajánlotta fel - a Kúria megkeresésére - a PSZÁF szakmai ismereteit és véleményét, hogy "elvi támpontot nyújthasson a bírói karnak".

A Kúria közleménye leszögezi, hogy a bírák "legjobb meggyőződésük szerint, befolyástól mentesen értékelik a konferencián elhangzó és az azzal összefüggésben készült írásbeli anyagokban szereplő információkat".

A közlemény kitér arra is, hogy a magyar bíróságok az elmúlt időszakban már számos devizaalapú hitelezési ügyben hoztak ítéletet, és az elkövetkezendő hónapokban még sok hasonló ügyet bírálnak majd el.

A Kúria az idén tavasszal az alsóbb fokú bíróságoktól érkezett kérdések és jelzések alapján szakmai konferencia szervezésébe kezdett. A tanácskozás célja, hogy a devizaalapú hitelezéssel kapcsolatos perek eldöntésében résztvevő bírákhoz eljussanak a speciális szaktudást, közgazdasági, banküzemi ismereteket igénylő információk. A konferencián kizárólag az ilyen ügyeket tárgyaló bírák vesznek részt, és eddig már több mint kétszázan jelezték részvételi szándékukat.

A Kúria felkérésére a konferencián egy pénzügyi joggal foglalkozó professzor, a Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF képviselői ugyanazon kérdésekben fejtik ki álláspontjukat, és nyújtanak segítséget tipikus problémák megoldásához - tartalmazza a Kúria keddi közleménye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.