Az alvilág és a politika összefonódása

P. Tamás - Laborc ügy: rendkívüli parlamenti ülést kezdemény a PM

A Párbeszéd Magyarországért (PM) rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez annak érdekében, hogy kiderüljön, az elmúlt 23 évben hogyan fonódhatott össze egymással az alvilág és a titkosszolgálatok, valamint az alvilág és a politika.

2013.04.23 15:25MTI

A szervezet társelnöke annak kapcsán beszélt erről, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal a belügyminiszter utasítására hétfőn oldotta fel a P. Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor közötti megbeszélésekről készült hangfelvételek anonimizált leiratainak titkosságát.
   
A PM politikusai a parlamenti képviselők négyötödének támogatását kérik ahhoz, hogy az ülésen - a házszabálytól való eltéréssel - felszólalhassanak a rendszerváltozás óta eltelt időszak titkosszolgálatokat, illetve rendőrséget felügyelő miniszterei valamint miniszterelnökei – közölte Jávor Benedek. Hozzátette: végre el kell fogadni egy olyan szabályozást, amelyik lehetetlenné teszi, hogy a titkosszolgálatok kiszabaduljanak a demokratikus ellenőrzés alól vagy hogy az alvilág és a politika összefonódása ilyen mértéket ölthessen.
   
Jávor Benedek hangsúlyozta, habár az esettel kapcsolatos információk már évek óta meg kellett, hogy legyenek, a Belügyminisztérium, illetve a szolgálatokat felügyelő más állami szereplők mégsem tettek semmit.
   
Ebben az ügyben a zéró tolerancia és a száz százalékos átláthatóság az egyetlen út - szögezte le. A társadalomnak joga van megismerni, hogy mi történt ezeken a találkozókon, ezért teljes egészében nyilvánosságra kell hozni az összes hangfelvételt és az azokhoz kapcsolódó dokumentumokat - emelte ki. Emellett meg kell győződni arról is, hogy ezek a dokumentumok hitelesek és teljes mértékben tartalmazzák a találkozókon elhangzottakat - tette hozzá.
   
A leiratok titkosságának feloldása után hétfőn a Magyar Nemzet Online részleteket közölt a dokumentumokból. Ezek szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással két másik ember társaságában P. Tamás és Laborc Sándor. A megbeszéléseken a baloldal 2010-es választási győzelme érdekében jobboldali politikusokat a nyilvánosság előtt támadhatóvá tevő információkról, illetve a jelenleg két gyilkossággal összefüggésben felbujtással gyanúsított, előzetes letartóztatásban lévő P. Tamás akkori ügyeiről volt szó.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.