A levél nyilvánosságra hozatala

Navracsics kompromisszumot javasolt Jaglandnak

Elfogadható kompromisszumnak minősítette Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes tavaly decemberben - Thorbjorn Jaglandnak, az Európa Tanács főtitkárának írt levelében - azt, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a médiatanács elnökét továbbra is kilenc évre nevezzék ki, de a kinevezés csak egy mandátumra szólhasson.

2013.03.04 19:05MTI

Az Európa Tanács főtitkára eredetileg - derül ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter 2012. december 19-én kelt, az MTI-hez hétfőn eljuttatott leveléből - azt javasolta, hogy az NMHH elnökét ne a miniszterelnök nevezze ki, hanem a parlament válassza meg. Navracsics Tibor ehelyett indítványozta azt, hogy a kinevező a köztársasági elnök legyen.
   
Mint az Navracsics Tibor leveléből kitűnik, Thorbjorn Jagland november 29-én azt javasolta, hogy válasszák ketté az NMHH és a médiatanács elnöki tisztségét. A magyar miniszterelnök-helyettes decemberi válasza szerint azonban ez azt jelentené, hogy lemondanak a 2010-es médiaszabályozás egyik alapvető stratégia eleméről - nevezetesen arról, hogy e két szervezetet azonos elvek alapján ugyanaz a személy irányítsa.
   
Ami az NMHH-elnök miniszterelnöki kinevezése helyett Jagland által javasolt országgyűlési megválasztást illeti, decemberi válaszlevelében Navracsics Tibor kifejtette: ez olyan alkotmánymódosítást igényelne, amit ő nem támogat, mert nem lenne összeegyeztethető a hatalmi ágak szétválasztásának elvével. Felhívta a figyelmet arra, hogy vannak olyan szervek Magyarországon, amelyek a végrehajtó hatalmi ághoz tartoznak, mégis függetlenek a kormánytól - például a Magyar Nemzeti Bank -, és ezeknek a vezetőit sem a parlament választja.
   
Navracsics Tibor érvelése szerint az NMHH függetlenségét jobban hangsúlyozhatja, ha elnökét a miniszterelnök javaslatára "a politikailag semleges köztársasági elnök" nevezi ki, ez a megoldás a függetlenség erősebb garanciáját jelentené.
   
A miniszterelnök-helyettes reagált az Európa Tanács főtitkárának azon elvárására is, hogy az NMHH elnökének kiválasztása világos szakmai követelmények alapján történjen, és hogy nem-kormányzati szervezeteknek (NGO-knak) a személyre nézve javaslattételi jogot kellene adni.
   
Navracsics Tibor szerint az NGO-knak ugyan nincs olyan demokratikus legitimációjuk, ami lehetővé tenni, hogy joghatást kiváltó módon személyi javaslatot tegyenek a jelöltre, ezért csak konzultációs joguk lehet a folyamatban, ám a kormányzat - mivel elkötelezett a követelmények szakmaiságának erősítése mellett - kész lehetővé tenni nem kormányzati szervezetek számára azt, hogy közöljék a jelöltre vonatkozó indítványukat a miniszterelnöknek, aki azután kinevezési javaslattal él a köztársasági elnök felé.
   
Navracsics Tibor a levélben megerősítette: a kormánynak elfogadható az a kompromisszumos megoldás, hogy a testület elnökének mandátuma kilenc évre szóljon, de ne legyen megújítható.
  

 "Meggyőződésem, hogy ezek a lépések (a szakmai kritériumok megerősítése, az NGO-k bevonása a jelölési folyamatba, a köztársasági elnök általi kinevezés, valamint a kilenc évre szóló mandátum, kizárva az újraválasztás lehetőségét) kiemeli a Nemzeti Média- ás Hírközlési Hatóság elnökének függetlenségét. Készek vagyunk arra, hogy ezeket a módosításokat javasoljuk a parlamentnek" - olvasható Navracsics Tibor december 19-ei levelében.
   
A levél nyomán Thorbjorn Jagland ez év január 29-én Brüsszelben közölte: lezárult a párbeszéd Magyarország és az Európa Tanács (ET) között a médiaszabályozás vitatott kérdéseiről, a kormány kielégítő választ adott a strasbourgi székhelyű páneurópai szervezet által megfogalmazott aggodalmakra. A főtitkár elmondta: a szervezet nincs abban a helyzetben, hogy beleszóljon, ki vezesse a Médiatanácsot és a szervezet milyen döntéseket hozzon. Az ET csupán arra törekszik, hogy a megfelelő fékek és ellensúlyok rendszere érvényesüljön a médiaszabályozásban.
   
Navracsics Tibor levelét a tárca azután bocsátotta az MTI rendelkezésére, hogy a Népszava szerint Szabó Vilmos, az Európa Tanács magyar delegációjának szocialista tagja a levél nyilvánosságra hozatalára szólított fel. Szabó Vilmos szerint a nyilvánosságra hozatallal minden félreértést el lehetne oszlatni arról, hogy betartja-e a kormány a vállalásait a médiatörvény módosításakor. A minisztérium közölte, hogy a levél másolatát a politikusnak is el fogják juttatni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.