"Komoly problémákról nem értesültek"

Rendben lezajlott a vidéki kultúrális intézmények átadás-átvétele

Rendben lezajlott a vidéki kultúrális intézmények átadás-átvétele, a megyei, majd állami fenntartásban lévő közgyűjtemények települési fenntartásba vételét az emberek többsége helyes döntésnek tartja.

2013.01.20 16:24MTI

L. Simon László kultúrális államtitkár elmondta: sikeresen lezárult a közgyűjtemények átadás-átvétele, az elmúlt két hónapban komoly problémákról nem értesültek. 

Hangsúlyozta, hogy egy tavaly év végén készített, belső használatú reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 60 százaléka helyes döntésnek tartja, hogy települési fenntartóhoz kerülnek az intézmények. A települési önkormányzatokhoz került 214 múzeumegység, valamint a 19 megye bonyolult könyvtári intézményrendszerét is kezelni tudták. 

Az intézmények fenntartásához jelentős költségvetési támogatást biztosítanak: tavaly 2,6 milliárd, idén négymilliárd forintot kapnak a vidéki múzeumok, a megyei könyvtárak működtetésére 2,8 milliárd forint, míg a kistelepülési és mozgókönyvtári feladatellátásra további 1,7 milliárd forint jut – emelte ki az államtitkár.
 
L. Simon László Székesfehérvárral kapcsolatban bejelentette, hogy mivel a 2013-as Szent István-emlékévet a magyar kormány is kiemelten fontosnak tartja, 25 millió forint támogatást adnak a programokra. Ebből 10 milliót a honvédelmi költségvetésből, 15 milliót pedig a kulturális költségvetésből biztosítanak.
 
Cser-Palkovics András bizottsági elnök, Székesfehérvár polgármestere közölte: az átadás-átvétel mind jogi-pénzügyi, mind humánpolitikai értelemben békésen lezárult. Kiemelte, az idei városi költségvetés tervezésekor látszik, hogy helyes döntés született az intézmények átvételével, mert a fenntartói feladatellátáshoz megfelelő normatív támogatást kaptak. 

Hozzátette: Székesfehérvár gazdagodott az intézmények átvételével. A fenntartásukba került múzeumok és könyvtár lehetőséget adnak arra, hogy megmutassák saját kincseiket” a nagyközönségnek. Megemlítette, hogy elképzeléseik között várostörténeti és bazilikatörténeti tárlat, valamint ipari múzeum létrehozása is szerepel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.