Felsőoktatási átalakítások

A Hallgatói Hálózat a hallgatói szerződések teljes eltörlését követeli

A Hallgatói Hálózat szerint a kormány csak az időt húzza a felsőoktatási átalakítás ügyében, a szerveződés nem enged a kormánynak adott, februári határidejű ultimátumból, a hallgatói szerződések teljes eltörlését követeli.

2013.01.11 20:19MTI

A Hallgatói Hálózat az MTI-hez péntek este eljuttatott közleményében reagált Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) pénteki, budapesti, több mint másfél órás egyeztetése után elhangzottakra.
   
Balog Zoltán a megbeszélés után elmondta: felsőoktatási kerekasztal alakul, s megnyitották a tárgyalásokat arról a 16 szakról is, amelyen a jelenlegi tervek szerint nem lenne államilag finanszírozott hely. A miniszter közölte, a hallgatói szerződést továbbra is nagyon fontosnak tartják, ahhoz ragaszkodnak, de tartalmáról hajlandók tárgyalni. Úgy gondolják, beszélni kell arról, mi jár a diákoknak, és mi az, amit a hallgatók ezért vállalnak. Ha ennek új módjáról meg tudnak egyezni, akkor felajánlják azoknak, akik a régi típusú szerződést kötötték meg, hogy módosíthassák - tette hozzá.
   
A miniszter arra a kérdésre, hogy más hallgatói szervezetekkel kezdeményeznek-e tárgyalásokat, azt mondta: a hallgatóknak egy hivatalosan megválasztott, törvények által garantált, jogszerű képviselőjük van, és velük tárgyalnak.
   
Nagy Dávid, a HÖOK elnöke kiemelte: jelentős előrelépést sikerült elérniük a pénteki egyeztetésen. Elmondta, azzal a javaslattal éltek, hogy a 16 szakon az általánosnál akár magasabb, szakonként rögzített ponthatár legyen, és így kerülhessenek be állami helyekre a hallgatók, emellett megállapítanának egy minimális bekerülési arányt is.
   
A Hallgatói Hálózat közleményében azt írta: "nem időhúzásra, az érintetteket megosztó újabb kerekasztalokra van szükség, hanem a diákok egyértelmű követeléseinek teljesítésére". Megjegyezték továbbá, hogy a péntekihez hasonló, "az érintettek helyett a minisztérium által válogatott szereplők meghívásával zajló megosztó egyeztetésekre" nincs szükség.
   
Kiemelték: a decemberben alakult Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum (tagjai: Magyar Rektori Konferencia, HÖOK, Hallgatói Hálózat, Pedagógusok Szakszervezete, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, Oktatói Hálózat) az összes érintettet képviselő egyetlen legitim tömörülés, amellyel a miniszternek a felsőoktatás átalakításáról tárgyalnia kell.
   
"Győrtől Debrecenig, Budapesttől Pécsig megmozdultak a diákok", a Hallgatói Hálózat közlése szerint az ő nevükben üzenik: nem engednek a kormánynak adott február 11-i határidejű ultimátumból. Addig is csak minden érintett bevonásával zajló tárgyalásokat fogadnak el - tették hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.