Az Erzsébet-utalvány

Étkezési csekk: csak egy maradhat

Lényegében az Erzsébet-utalvány marad az egyetlen étkezési csekk, miután jövőre más kibocsátó hasonló szolgáltatása adókedvezményben nem részesülhet.

2012.11.16 08:09HavariaPress

Ez az eddig kitartó nagy francia szolgáltatók számára a legnagyobb csapás - írja a Magyar Nemzet.

Az adótörvény módosítását célzó, már elfogadott indítvány szerint a készpénznél továbbra is kedvezőbb feltételekkel - 51 százalékos adóteherrel - adható, ,,egyéb" kategóriába eső kafetériajuttatások köréből kikerül a fogyasztásra kész étel. Így az Erzsébet-utalványt és a Széchenyi-pihenőkártya vendéglátási ,,zsebét" leszámítva a hideg vagy meleg ételre beváltható másféle csekkeket csak rosszabb feltételekkel adhatja dolgozóinak a munkáltató.

A lépés újabb nagy csapás a hazánkban a tavalyi év végéig monopolhelyzetben lévő három francia utalványforgalmazónak, az Edenrednek, a Le Chčque Déjeuner-nek és a Sodexónak. E cégek forgalma már az Erzsébet-utalvány idei helyzetbe hozásakor 90 százalékot esett, a megmaradt részesedés jelentős hányada ugyanakkor feltehetően továbbra is az étkezési célú csekkekből származott.

Legalábbis erre enged következtetni, hogy - mint a Magyar Nemzet piaci forrásból megtudta - a Tesco-üzletekben lebonyolított utalványos vásárlások egynegyede, a hazai üzletláncoknál lezajlottaknak pedig a négy-öt százaléka 2012-ben is valamelyik francia kibocsátó csekkjével történt. Ennek alapján a három multi forgalma még mindig 20-30 milliárd forintra tehető, ami lényegében megfelel a korábbi évekre becsült 250-300 milliárdos forgalom egytizedének. (A társaságok üzleti titokra hivatkozva sosem közölték üzleti eredményüket, ezért csak piaci becslésekkel rendelkezünk.)

Az idén bevezetett változások után a korábban a lap által is idézett piaci hírek alapján - miszerint a cégek hazai vezető munkatársai közül többen munkát keresnek, valamint hogy a Le Chčque Déjeuner párizsi közgyűlésén napirendi pont volt a magyarországi tevékenység beszüntetése - realitásként vetődött fel a nemzetközi cégek távozása. Az eddigi tapasztalatok szerint ugyanakkor erősebb érvek szólnak a kivárás mellett, amelyek akár még egyértelműen veszteséges működés mellett is érvényesek lehetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.