Visszajöttek a jégtörők

Javul az időjárás: a Dunán normalizálódó, a Tiszán változatlan jéghelyzet

Az elmúlt nap folyamán a Széchenyi és a Jégtörő VII. hajópár megérkezett a bajai kikötőbe és Jégtörő XI. és a Jégtörő VI. is visszatér magyarországi állomáshelyére.

2012.02.19 12:16ma.hu

Miután a Széchenyi és a Jégtörő VII. hajópár megérkezett a bajai kikötőbe, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) utasítására a szerb-horvát folyószakaszon tartózkodó másik hajópár, a Jégtörő XI. és a Jégtörő VI. is visszatér magyarországi állomáshelyére. A hajók továbbra is készenlétben várják a jeges időszak megszűnését – tájékoztatta a ma.hu-t az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A Tiszán változatlan a jéghelyzet, a folyót csaknem teljes hosszban állójég borítja és ebben a helyzetben a következő néhány nap folyamán sem várható számottevő változás.

A várható enyhülés, leginkább a Kárpát-medence nyugati felén lesz érezhető, ahol a jövő hét második felében 10 C fok feletti maximumokra és fagymentes éjszakákra is lehet számítani.

Eközben a keleti országrészben a vastag hóval fedett területek fölött ködképződés és mérsékelt felmelegedés, napközben is fagypont körüli hőmérséklet lesz a jellemző. Ennek az enyhébb időjárásnak a Tisza vízjárására gyakorolt hatása egyelőre kevés lesz, de kisebb vízszintemelkedések kialakulhatnak. A vízszintemelkedések nagyságát a külföldi vízgyűjtő területen található hótakaró olvadásának üteme határozza meg.

Az enyhülés következtében a jövő hét második felében a jégtakaró vékonyodása mellett, egyes folyószakaszokon másodlagos jégzajlások indulhatnak meg. A folyók mentén folyamatos jégfigyelő szolgálat működik.

A Tisza jeges árvíz elleni védelmét, ezen belül kiemelten a Tiszalöki és Kiskörei vízlépcsők üzembiztonságát, összesen 8 jégtörő hajó biztosítja, amelyek állomáshelyeiken - Tokajban, Tiszalökön, Tiszacsegén és Kiskörén - folyamatosan készenlétben állnak. 
A Vízügyi Szolgálatnak a jeges árvíz elleni védekezéssel összefüggésben – jogszabályban meghatározott módon - a jégtörő hajókat minden évben a december 15 - március 1. közötti időszakban a folyókon, az előre kijelölt állomáshelyeiken kell készenlétben tartani.

A hajókon szolgálatot teljesítő legénység a jégtörőhajók, úszójárművek és a kikötők jégtelenítéséről folyamatosan gondoskodik. A motorok járatásával és a kormányművek átmozgatásával 24 órán keresztül melegen tartják a jégtörő hajókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.